Mnie zastanawia czemu astro robisz na 1600 iso ? ja robię zazwyczaj na 100 no może na 200 i też ładnie wygląda
Wersja do druku
Mnie zastanawia czemu astro robisz na 1600 iso ? ja robię zazwyczaj na 100 no może na 200 i też ładnie wygląda
tak, po HDRze. czasem mi się zdarza hdr-ować
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to zależy ile chce się "wyłapać" z nieba...
na jednym chciałem wyłapać troszkę więcej Drogi Mlecznej, na drugim M31 i gromadkę otwartą "Chichoty"... na iso 100-200 byłoby to nierealne (na zwykłym drewnianym statywie foto bez "prowadzenia"). z czasem (jak uzbroje się w wężyk i porządny statyw) porobię niebko na mniejszym iso i na trybie bulb - łuki gwiazd na długich ekspozycjach pieknie wyglądają:)
poniżej jeszcze jedno astro - okolice Deneba (również Łabądź), stack 10-sekundowych ekspozycji na 50mm - w sumie około 8minut materiału... zaczyna być widoczna mgławica NGC7000
12.
Kiedyś sam próbowałem, ale mam dziadowski statyw, co się kiwa przy klapnięciu migawki, no i moje warunki terenowe są beznadziejne.
Ładnie, ładnie... Mgławica Hameryka to już coś! Czekam zatem do lata na okolice Strzelca, tam są niezłe fajerwerki. Tyle że to nisko nad horyzontem, bo niemal w ekliptyce to całe dziadostwo leży, więc trzeba mieć też dobre warunki terenowe...
Powiedz mi, czego używasz do stackingu astro i jakiego iso były sklejane fotki na ostatnią fotografię?
P.S. Zimą, to można jeszcze M42 zobaczyć, Plejady... :wink:
No astro niestety poruszone, szkoda :) ale cała seria robi przyjemne wrażenie, pracuj dalej :roll:
do lata mam nadzieję, że będę miał nieco lepszy, jaśniejszy obiektywik;-) z czasem też jakiś prościutki paralaktyczny montaż nadający się do krótkoogniskowego astrofoto...wtedy pokażę ładniejsze astrofoto:-D
do lata mam nadzieję, że będę miał nieco lepszy, jaśniejszy obiektywik;-) później pewnie też jakiś prościutki paralaktyczny montaż nadający się do krótkoogniskowego astrofoto...z czasem pokażę ładniejsze niebo :-D
Białuty :) - okolice Działdowa/Mławy
aha... mam Plejady, ale takie sobie... kadr dziwny bo chciałem wyciągnać z tła "Kalifornię" (widać ją, ale po przesadnym wygięciu krzywych w szopce:-D), z Kalifornią nie poszło ale troszkę mgły przy Siostrach udało się złapać...
13.
dzięki :) jeszcze trochę krótko fotografuję - za jakiś czas będzie lepiej, mam nadzieję.
aha...
Deep Sky Stacker (do ściągnięcia za free z internetu)
ISO 1600
a tak btw... ciekawe czy ten mod do 350-tki (podkręcający czułość do 3200) przyniósłby lepszy rezultat w astrofoto statywowym?(czy tylko większa ilość szumu?)... będę musiał spróbować, chociaż trochę boję się grzebać w sofcie aparatu...
z wczorajszego łażenia - bardziej "przyziemnie":)
14.
15.
to była wczesna jesień-jeszcze dosyć ciepłe noce, nie wiem dokładnie ile wtedy mogło być stopni (chociaż wiem, że przy lustrach istotna jest odpowiednia temperatura).
wszystkie dotychczasowe astro trochę cropuje - niestety KIT ma dosyć wredną winietę na brzegach no i DSS z tym sobie zbytnio nie radzi, więc potem trzeba cropnąć... plejady były akurat robine w okolicach 50 mm - statyw mógł telepać nieco- stąd pojechanie.
darki - przy 13 robiłem chyba 10 -na takich samych ustawieniach jak i pojedyńcze ekspozycje. potem master-dark w DSS.
7 najlepsza 8 tez daje rade
uwielbiam burze...nie miałem w zeszłym roku idealnych strzałów - ale kilka jest jeszcze "do pokazania":)
16.
17.
18.
19.