Odp: SIGMA 10-20 F/4-5.6 częściowo nieostra ??
Podepnę się pod temat.
Kilka dni temu kupiłem sigmę 10-20 f4-5.6. Dopiero uczę się fotografować otaczający świat i dlatego mam pytanie do kolegów z większym doświadczeniem (zwłaszcza z krajobrazem, bo na tym się chcę skupić) zanim będę działał z oddawaniem obiektywu do serwisu. Dziś (fatalna pogoda, ale to chyba nic nie zmienia w tym przypadku) pojechałem potestować sigmę. Zrobiłem kilkanaście zdjęć i z żadnego nie jestem zadowolony. Nie mówię tu oczywiście o kompozycji, bo pojechałem tylko przetestować jakość optyczną szkła. Miałem nadzieję, że na choćby jednym z kilkunastu zdjęć uda mi się âtrafićâ na hiperfokalną, ale albo nie byłem nawet blisko (chociaż korzystałem z aplikacji na androida podając wszystkie parametry â aparat, ogniskową itd.), albo coś jest nie tak z tym obiektywem. Mam ogromną nadzieję, że to jedynie moja niewiedza i że obiektyw okaże się ok. Według mnie zdjęcia się nieostre i rozmydlone (mówię o oglądaniu przy powiększeniu 100%) Chciałem prosić o pomoc. Czy mógłbym podesłać te zdjęcia w RAWach na maila, żeby ktoś fachowym okiem ocenił (jeśli w ogóle da się tak zrobić...) co z tym dalej robić, czy próbować focić dalej i starać się uzyskać jak największą głębię ostrości, czy też pora oddać do serwisu do kalibracji? Czy kalibracja przy takim problemie coś pomoże? Jeśli ktoś zechciałby mi pomóc i poświęcić chwilkę â proszę o kontakt i podanie maila - może być na PW.
Zdjęcia były wykonywane ze statywu, z wężykiem spustowym i blokadą podniesionego lustra.
Dzięki!
To zapodaj RAW-y poprzez dropboxa lub gdzie indziej, aby można to pooglądać i coś doradzić.
dlaczego rawy?
na jpg nie zobaczysz nieostrości?
ja bym powiedział, że f/22 to za dużo :p
f/11 wystarczy, a drugie to ten obiektyw taki po prostu jest :mrgreen: chociaż rzeczywiście nie wygląda to za ciekawie :(