a ja myślę, że warto się raczej zająć pracą ze światłem
Wersja do druku
Trzeci: odbijanie światła, czwarty: nie wiem, może lampa na kablu? piąty: hmmm...strobist? szósty: ufff... strobist + obróbka? siódmy: :confused: :mrgreen:
Kupiłam kabel i radiowe wyzwalacze i będę się piąć w górę. :lol:
A na poważnie, Panie Januszu, czy zgodnie z tym, co Pan napisał dobrze byłoby szukać wiedzy np. na warsztatach dla strobistów?
Ja bym zaczął od pokonywanie punktów mniejszymi kroczkami:
3 - 75 stopni
4 - 90 stopni
5 - 90 + obrót
6. - palnik na wporst + obrót w lewo
7 - palnik na wprost + obrót w prawo
etc. etc.
Niestety, jeśli nie masz czasu robić zdjęć, na nic się zda ten wątek. MUSISZ (bo nie ma innej drogi) robić zdjęcia i eksperymentować.
Zacznij może od jakiegoś podstawowego kursu fotografii z lampą. Jak na razie to wszystko to co wymieniłaś to zaledwie 4 stopień. :mrgreen:
Bez Twoich zdjeć to jest gadanie o niczym.
Basic tips:
Lampa nie musi siedzieć na aparacie. Lampa ma doświetlać a nie oświetlać. Lampy ma nie być widać na zdjęciach a w każdym razie ma nie być nazbyt nachalnie widoczna. Nikt nie każe używać tylko jednej lampy. Jest coś takiego jak blenda - tego się z lampą też używa. Światło typu "spot" nie jest w niczym gorsze od rozproszonego. itp. itd.
Ogólnie to airhead dobrze powiedział - zająć się pracą ze światłem.
Dziękuję za rady, na pewno się do nich zastosuję i zacznę szukać rozwiązania po stronie światła, nie processingu. :smile:
i oprócz światła zawsze zwracaj uwagę na detale,a niedługo nie będziesz się tak zachwycać tym zdjęciem...:)
Pokaż więc te fotki, na których próbowałaś ale nie potrafisz uzyskać takiego efektu :roll: . Nie rób ich na zamówienie specjalnie na potrzeby tego wątku tylko wrzuć coś z twardego dysku.
Mała wskazówka - spróbuj na początek uzyskać takie zdjęcia bez flesza. Da się.
... Bo na lampie był albo softbox albo parasol. Samą lampą bez dodatków ciężko taki efekt uzyskać. Już faktycznie może by łatwiej było w świetle zastanym uzyskać taki efekt niż zwykłym flashem.
A, i w tym przypadku obróbki nie jest dużo. W każdym razie nie spowodowana jest ona użyciem lampy, ale po to żeby dodać swój styl do zdjęcia ;)