Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Obróbka zdjęć z flashem

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)
    Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich i dlatego poprosiłam o to, żeby ktoś podzielił się swoją metodą. Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.
    a ja myślę, że warto się raczej zająć pracą ze światłem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)(...)
    Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich
    Pokaż więc te fotki, na których próbowałaś ale nie potrafisz uzyskać takiego efektu . Nie rób ich na zamówienie specjalnie na potrzeby tego wątku tylko wrzuć coś z twardego dysku.

Mała wskazówka - spróbuj na początek uzyskać takie zdjęcia bez flesza. Da się.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pokaż więc te fotki, na których próbowałaś ale nie potrafisz uzyskać takiego efektu . Nie rób ich na zamówienie specjalnie na potrzeby tego wątku tylko wrzuć coś z twardego dysku.
    Ja naprawdę nie mam nic z lampą na hdd. Lampę mam od niedawna, co pstryknęłam, próbowałam obrobić i niezadowolona wywalałam. Kurcze, teraz żałuje, bo miałam jedno zdjęcie, nad którym siedziałam wyjątkowo długo i nic. Sfrustrowana skasowałam, bo w żaden sposób nie mogłam doprowadzić do takiego stanu, by mi się choć troszkę podobało. Dlatego pomyślałam, że może ktoś podzieli się ze mną obróbką, bo w tym upatrywałam problem.

PS. Spróbuję je odzyskać z karty. W moim odczuciu ono najlepiej oddawało moją niemoc.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Odzyskałam jakieś pliki, ale nie ten, o którym myślałam... jednak coś mam.
    To taki pstryk testowy zrobiony około 19-tej, f/2,5 1/50, iso 200, wolfram z góry, lampa (nie pamiętam jak z kompensacją) na 45st. Wywołałam to tak, i nie podoba mi się
    Wiem, że to mogłam spokojnie zrobić na zastanym, ale chcę opanować lampę.

Link do RAWa: http://rapidshare.com/files/339247492/CONVAR43.cr2.html

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...., lampa (nie pamiętam jak z kompensacją) na 45st....
    Lampa na 45° - hmmmmmmmmmmmmm.... kąt padania = kąt odbicia czyli 45° ustawiasz tylko wtedy gdy jesteś od obiektu ok 1.41 odległości od sufitu. Jak jesteś blisko obiektu to lampa prawie pionowo do góry. Hmmmmmmm.... dinderi miał rację - małe kroczki i dużo nauki :-)

http://canon-board.info/showthread.php?t=55279

EDIT: Wywołanie to tylko przykład. Można to zrobić na milion sposobów.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Lampa na 45° - hmmmmmmmmmmmmm.... kąt padania = kąt odbicia czyli 45° ustawiasz tylko wtedy gdy jesteś od obiektu ok 1.41 odległości od sufitu. Jak jesteś blisko obiektu to lampa prawie pionowo do góry.
    Też odbijałam od sufitu, ale to mocno zaciemniało dół tej figurki. Robiłam w rożnych konfiguracjach, ale, IMO, taki kąt dał najlepsze naświetlenie. To stoi na drugiej półce od dołu, a próbowałam rozproszyć światło od półki nad scenką.
    Dobrze, nieważne, dzięki za posta, wiem, czego się uczyć. Cieszy mnie to, że mam cel, bo ogarniała mnie depresja kiedy nie wiedziałam za co się wziąć: czy szukać obróbki czy coś innego.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lampę mam od niedawna, co pstryknęłam, próbowałam obrobić i niezadowolona wywalałam.
    Podejrzewam że słowa-klucze to "pstryknęłam" i "obrobić" .
    Nie obrobić a odrobić to powinnaś pracę domową z filozofii wykonywania fotografii zapewne.
    Nie można zrobić zdjęcia z myślą "spróbuję je obrobić by wyszło jak na czyichś, co widziałam". Fotografii nie 'robi' się obróbką. Nad światłem nie da się zapanować obróbką. Najpierw trzeba zrobić co najmniej poprawne zdjęcie, potem ewentualnie je dopieścić obróbką. I tak samo było w przypadku tego przykładu.
    Błysnąć lampą obróbconą pod jakimś tam kątem i potem próbować uzyskać taki sam efekt jak światło odbite od blend, czy przepuszczone przez softboxa itp? Nie dziwię się, że Ci się nie udało.
    Cierpliwości w nauce życzę i sugeruję kilka książek o fotografii, nie obróbce.

Coś już napisał Awatar duss
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

jedno Wam powiem....... modela macie boskiego
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
    Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!! http://daniels.fotohasiok.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)

Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich i dlatego poprosiłam o to, żeby ktoś podzielił się swoją metodą. Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.
    ... Bo na lampie był albo softbox albo parasol. Samą lampą bez dodatków ciężko taki efekt uzyskać. Już faktycznie może by łatwiej było w świetle zastanym uzyskać taki efekt niż zwykłym flashem.
    A, i w tym przypadku obróbki nie jest dużo. W każdym razie nie spowodowana jest ona użyciem lampy, ale po to żeby dodać swój styl do zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez magart ; 22-01-2010 o 10:54
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów