Jesli masz kita, to jako szeroki kąt rozważ:sigmę 10-20/4-5,6EX;canona 10-22 lub tokinę 11-16/2,8;tele 70-200/4L.
Wersja do druku
Ostatnio zaczęliśmy z kolegą robić portrety i plener do konkursu miss powiatu. KIT się przydaje ale oprócz tego lubię robić krajobrazy, imprezy i zwierzęta więc zooma nie odpuszcze ;P mam też dziadka 28-90.
Widzę że co niektórzy szczególnie zwracają uwagę na budżet ..::1500zł::..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Znalazłem też SAMYANG 85mm F1.4 IF MC - portret?
Za ~1500 kupisz Tamrona lub Sigmę. Wiele się tu nie wymyśli. @50mm przt f/2.8 na cropie od biedy można używać do portretowania.
Poczytaj sobie opinie o tych szkłach a potem pytaj dalej :-)
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
Ja z sigmy 17-70 jestem całkiem zadowolony. Nie mam niestety wersji z HSM i przy fotografii dzieciaków brakuje jej szybkości. Aktualnie czekam na C15-85 IS USM. Jak tylko cena spadnie do realnej wartości będzie mój ;)
lepiej zostaw sobie tego zooma, którego masz i kup jakąś stałkę do portretu (85/1,8) i zdjęć w marnych warunkach oświetleniowych (28/1,8 50/1,4)
To szkło ma sens przy dużym wizjerze, wprawnym oku/ręce i nieruchomych obiektach, bo nie zapominaj, że nie ma autofocusa, a głębia ostrości przy 1.4 jest ekstremalnie wąska. Już lepiej dołóż dwie stówy i kup używanego C 85/1.8. Za tą cenę do portretu nie ma moim zdaniem nic lepszego.
Wszystko co piszecie sprawdzam na bieżąco: forum, allegro, fotopolis :P
Narazie najbardziej spodobała mi się Sigma 17-70 :P Zobaczymy co dalej
Dokup gripa, reszte przeznacz na stałki - z tym aparacikiem dadzą ci wspaniałe możliwości fotografowania czegokolwiek o praktycznie dowolnej porze dnia (byle światło ładne było ;))