Od pół roku mam 500-tkę. Zastanawiam się na kupnem 17-85is + 70-300 i gripa. opłaca się dokupywać sprzęt pod 500D czy może nabrać więcej doświadczenia i zmienić 500D na 40d/50d i wtedy planować gripy i inne akcesoria?
Od pół roku mam 500-tkę. Zastanawiam się na kupnem 17-85is + 70-300 i gripa. opłaca się dokupywać sprzęt pod 500D czy może nabrać więcej doświadczenia i zmienić 500D na 40d/50d i wtedy planować gripy i inne akcesoria?
Czyli w zasadzie moge kupić lensy tylko nie wydawać kasy na gripa i inne bajery, tak?
Poszukaj używanego gripa, jak będziesz sprzedawał aparat to odsprzedając również grip niewiele stracisz.
Z innych akcesoriów które nie będą kompatybilne z 40/50 d to w zasadzie tylko wężyk (lub pilot) oraz aku.
Jeśli chodzi o szkłą to daruj sobie tego 17-85 IS. Jakkolwiek kosztuje niezbyt dużo to jednak optycznie jest mocno taki sobie, raczej nie lepszy od 18-55 IS, którego zapewne kupiłeś razem z 500D
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
MacGyver, a co mógłbyś mi polecić? cena do 1500zł
Dużą popularnością wśród użytkowników tego forum cieszą się Tamrony 17-50/2.8 ale ja jestem dość krytyczny wobec tego szkiełka.
Są też Sigmy 18-50/2.8 i 18-50/2.8-4.5 HSM ale ciężko mi je polecać bo nie znam tych konkretnych modeli a do Sigmy mam generalnie dość sceptyczny stosunek.
Sam, gdy używałem wyłącznie aparatów z cropem 1.6 nie miałęm uniwersalnego zooma bo w jedynego, który mi odpowiadał czyli Canona 17-55/2.8 IS USM nie chciałem ładować kasy, mając w perspektywie aparat pełnoklatkowy. Skończyło się na 17-40 L USM, ale jak na uniwersalny obiektyw do cropa to brakuje mu zdecydowanie tych 10 - 15 mm na długim końcu.
Ostatnio pojawił się Canon 15-85 IS USM i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że jest to dobry obiektyw, jednakże jako nowość jest drogi (około 2500) więc raczej nie warto go teraz kupować, w drugiej połowie roku powinien kosztować już znacznie mniej.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Witam
Do 1500 może tamron 17-50 f2,8? Osobiście nie mam, ale zdarzyło mi się kilka razy pożyczać od znajomego i raczej nie mam jakichś strasznych uwag do niego, no może poza nie najcichszym AFem który prędkością tez nie grzeszy, ale tragedii nie ma a jest za to stałe światełko.
Pozdrawiam
"Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"18-35+85
Teraz to już się troszke pogubiłem. Zależało mi głównie na szerokim kącie w jednym i w zoomie na drugim lensie. Nie kupię oby dwu na raz bo niestety nie mam aż tyle środków. Może więc na początek C 18-135is ? a może jakieś tańsze zamienniki M42?
Pucha nie rozwija tak jak szkło. Jeśli bardzo nie brakuje Ci fpsów i ergonomii, to kupuj lensy. Zależy jeszcze co focisz... Może warto jakąś stałkę, a kita sobie zostawić?Bo IMHO ciężko znaleźć dobrego zamiennika kita za 1500zł.
@EDIT:
Moim zdaniem zostaw sobie kita, poczekaj na Samyanga 14/2.8 (ultraszeroki), a resztę zbieraj na jakąś stałkę (jeśli portretujesz). Będziesz miał szeroko, standardowego kita (który daje wbrew pozorom dużo możliwości i sporo można z niego wycisnąć) i ewentualnie jakąś dłuższą stałkę do portretu.
Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 10-01-2010 o 13:01