Canon S90... w moim przekonaniu bardzo dobry wybór. Test był na www.fotopolis.pl
Sam się "czaję" na niego, aby mieć aparat do kieszeni.
Wersja do druku
Canon S90... w moim przekonaniu bardzo dobry wybór. Test był na www.fotopolis.pl
Sam się "czaję" na niego, aby mieć aparat do kieszeni.
G11 - został kompaktem roku. Z tymi przysłonkami do sx1 to było z..... przymrużeniem oka :) . sx1 .... czytałem wiele opini o słabych zdjęciach robionych "na szybko" w niedoświetlonych mieszkaniach. Choć zumm chmmm bardzo by się przydał latem bywam przy rezerwatach /ptaszki/ a zimą narty więc... .
jak mawiają........ - możesz mieć super sprzęt, a i tak s_pierre_dolisz zdjęcie.
umiejętności nadrabiają wady sprzętu.
też to czytałem, dlatego zdecydowałem się na 20-stkę.
nie zamierzam cię namawiać na żaden aparat, bo jedna połowa i tak ma większą wiedzę, a druga połowa będzie cię namawiać na taki sprzęt, jaki by sobie kupiła ;)
przed tobą trudny wybór [każdy to przerabiał] i moje rady są następujące:
- jeśli nie bawisz się RAW'ami, to nie przepłacaj [np. G11]:roll:
- możliwość zastosowania dodatkowych akcesoriów [lampa, soczewki tele lub makro, filtry]
- dedykowany akumulator czy akumulatorki AA
kolejnym kryterium optyka:
- światłosiła
- szeroki kąt
- zoom
idziemy dalej:
- sam wyświetlacz czy ma mieć również wew. wizjer
- jakie karty pamięci preferujesz [SD, MS, inne]
- jeśli nosisz szkła korekcyjne [okulary] zainteresuj się, czy aparat ma możliwość korekcji diotrażu w wizjerze
opinie na temat szumów jakie robi aparat będą podzielone. weź karty pamięci, cztery akumulatorki AA i udaj się do FJ, MM lub innego punktu, który sprzedaje aparaty.
ten, który przypadnie ci do gustu, weź do ręki, załaduj baterie, jeśli ma dedykowany akumulator, poproś sprzedawcę o ... zasilacz, ładowarkę, załaduj własną kartę pamięci, zrób kilka fotek makro, kilka z zoomem, z lampą i bez - potem w domu obejrzyj a nawet daj do wywołania. to będzie najlepszy test. sam ocenisz czy efekty cię zadowolą tym bardziej, że każdym aparatem będziesz fotografować te same elementy/scenerie.
.... a aparat kupisz tam gdzie ci pasuje :mrgreen:
Sigma dp
Po przeglądzie oferty postarałam się uściślić:
PowerShot S5 IS
PowerShot SX1 IS
G-11 /10-tka raczej nie (piksele)/
OLYMPUS C-8080
Olympus SP-590 UZ
Fuji s100fs
FujiFilm FinePix S1500
FUJI S9500 / S9600
Nikon Coolpix P90
SONY DSC-HX1
Wiem że rozrzut jest tu spory ale może drogą eliminacji się uda coś wybrać.
-mieszkam w takiej norce że sklepiku FJ nie znajdę nigdzie, muszę się zdać na net.
Canon PowerShot S90
Bierz G11.
-S5
-SX120
-S90
-jeżeli G to chyba 9
G11 , bo "nadrobi braki " i focic może żonka.. :mrgreen:
W dobrych warunkach aż takiego dramatu nie będzie... jak koniecznie zależy Ci na lufie, to przyjrzyj się jednak Panasom G ( GH-1 z kitową lufą np.;)) Bez wielkiej lufy LX3 czy G11 raczej Cię nie rozczarują.
Może kup na jakiś czas Canona a610 bo zbyt wielki masz chyba rozrzut...