a ja z większej grupy tych, dla których jest wystarczający lub do mniejszej tych, którzy zrzucają winę na szkło lub siebie
Wersja do druku
a ja z większej grupy tych, dla których jest wystarczający lub do mniejszej tych, którzy zrzucają winę na szkło lub siebie
Moja 5D współpracuje z C50/1.4, C85/1.8, C24-105/4 oraz niekiedy z C100-300/4.5-5.6. Używam w 99% centralnego punktu i mam ~ 98% klatek z trafionym AF zrobionych w dobrych warunkach, nie licząc nietrafionych z mojej winy. Gdy jest mało światła sytuacja trochę się pogarsza, ale przy odrobinie cierpliwości AF daje radę. Do sportu nie polecam, ale jestem zauroczony obrazkiem, po prostu bajka.
no i stało sie.. za pozytywnymi opiniami od kilku dni jestem już posiadaczem 5D.
Układ AF wydaje sie być całkiem całkiem, zrobił na mnie narazie pozytywne wrażenie.. nie będe pochopnie oceniał bo mam go zbyt krótko, ale podpinałem do 2 systemowych szkieł i w normalnych warunkach wydaje mi się że działa sprawnie i w miarę pewnie. Napewno wiele zależy od konkretnego obiektywu. Dynamiczniejsze sceny faktycznie sprawiają mu ciut kłopotu, ale wspomaganie z lampy błyskowej jakto zwykle znacząco poprawia pewność AFu. Używam tylko centralnego punktu, więc pewnie mam szanse sie z 5D zaprzyjaźnić :grin: bo obrazek to generuje faktycznie przepiękny, kolory są baardzo przyjemne.
Mam pytanie odnośnie współpracy 5D z Sigmą 20/1.8 a także Tamronem 17-35/2.8-4 - ktoś napewno używa(ł) i może coś powie: celność, pewność, powtarzalność, szybkość?
Ewentualnie poleci inne szerokie, w miarę jasne kąty.. ale czy są jakieś?
Ja byłem bardzo zadowolony dopóki nie wylądował na Żytniej, po wizycie w serwisie.... miałem nerwy. MMM wyjaśnił mi (serwis nie potrafił), że winna matówka ee-s (ta pod 85L). Jest za cieńka i trzeba jakiś dystans dorobiać...
Przed serwisem zarówno z blekotami (24/2.8, 50/1.4, 70-300 IS) jak i eLkami (135, 85II) czy 85/1.8 i 100 macroUSM środkowy punkt w single shot był niesamowity.
z 5D robię i piłkę nożną, ręczną, koszykówkę, żużel, rugby, a nawet hokej. i wszystko się da, moim zdaniem. Rzeczywiście głównie środkowy punkt, af na gwiazdkę i daje radę, nie ma co narzekać :)
Mam również sprawną 5D choć AF nie tak szybki i precyzyjny jak w jedynkach to przy umiejętnym obchodzeniu trafia w punkt. Szkła systemowe 1,4 i 1,2.
tak.
jestem landszafciarzem. AF jest dla mnie trzeciorzednym zagadnieniem w ocenie korpusu. taki jak jest w 5D to i tak wypas jak na moje potrzeby.
sporadycznie zdarza mi sie robic kotlety. AF mi sie sprawdza.
bez najmniejszych zastrzezen.
z USM? jak dla mnie bardzo szybki.
Tamron 28-75 jest wolny, Tamron 90 macro bardzo wolny. Tokina 12-24 tez dosc wolna, mniej halasliwa niz ww. Tamrony.
co do trafnosci - Tamron 28-75 idealnie w punkt. 90 macro ostrze recznie, wiec tez w punkt, a Tokina 12-24 - uzywana przeze mnie od f/8 poczawszy dawala ostrosc od stop po horyzont, wiec tez bez powodow do narzekania na AF :)
mialem 30D, mam 450D zony. 30D ostrzy szybciej, subiektywnie mniej "starannie" (w sensie, ze 5D sie owszem pomodli, ale zrobi to bardzo dokladnie). 450D ma za duze czujniki, zeby polegac na dokladnosci jego AF. za szybki tez, na moje oko, nie jest (nie potrafie ocenic w porownaniu z 5D - nie uzywam zbyt wiele obu rownoczesnie)
Nie jestem zadowolony.
Kupiłem z myślą o landszaftach i tu jest prawie dobrze. Wcześniej jednak używałem 40-tki i AF "kończył" się przy dużo gorszym świetle. Niby da się z tym żyć, zwłaszcza że przy szerokim kącie i f/8 można z powodezniem ostrzyć ręcznie ale na 15-to stopniowym mrozie, jak wczoraj, w podwójnych rękawiczkach, obracanie pierścieniem jest dość uciążliwe.
Do obiektów statycznych tak, dopóki jest w stanie ustawić ostrość to robi to precyzyjnie, ale używanie go w trybie serwo jest dość ryzykowne.Cytat:
czy jest PRECYZYJNY (chyba najważniejsze),
Nie posiadam szkieł producentów niezależnych (poza Tokiną 12-24, która jest do cropa), ze szkłami Canona decyduje USM, bądź jego brak i jasność.Cytat:
szybki i w jakich obiektywach - także producentów niezależnych, czy 5d "nie lubi" któryś obiektywów,
Tak, do wielu. W 5-ce Af jest porównywalny, moim zdaniem do 20D. W "zabytkowym" 300D jest jeszcze słabszy, w 30D trochę lepszy, w stosunku do 40D to już przepaść, bynajmniej nie na korzyść piątki.Cytat:
czy masz porównanie do innych posiadanych korpusów,
Niestety sporo, ale to dlatego że poza landszaftem używałem dotąd piątki do obiektów poruszających się: małe dziecko :-) i rajdy samochodowe.Cytat:
czy po sesji musisz dużo zdjęć odrzucać ze względu na wpadki AF,
Zwiększyć GO :-DCytat:
czy masz jakieś rady na lepsze opanowanie tego autofocusa, no i uwagi własne.
A tak na poważnie to podobnie jak w starszych aparatach, trzeba sobie szukać w miarę kontrastowych wycinków sceny i na nie ustawiać ostrość.
Mam 40D i starą 5D. Środkowy Af 5D jest zdecydowanie lepszy niż w 40D także łapie w tych samych warunkach co 40D. W 40D środkowy ma bardzo duże pole działania co w sporcie lub dynamicznych scenach jest plusem w portrecie natomiast małe pole środkowego AF 5D jest zaletą. AF serwo lepiej w 40D. Pozostałe czujniki lepiej w 40D.
jak czytam to dużo osób używa jedynie środkowego punktu autofokusa i zastanawiam się jak zrobić ciasny portret z ostroscią na oku przy przysłonie 1,8 (np.canon 85mm) używając środkowego punktu? Z tego co sam próbowałem to już minimalne przesunięcie aparatu powoduje kłopoty z ostroscią przy tak małej GO. A może ja czegoś nie wiem?