Gietrzy: wez pod uwage zarowno Ty, jak i koledzy, ze porownywanie szkiel podpietych do roznych cyfrowych korpusow jest rownie bez sensu, co porownywanie 1Ds z 10D....
Jesli widziales zdjecia Arkana z 1D, to zapewniam Cie, ze COKOLWIEK zalozysz do tego body, to padniesz na podloge! Podkreslam - cokowiek. Nawet przez butelke od coli ten aparat robi super fotki. Po prostu nie jest to smietnik z filtrami AA :):)
Tak wiec spokojnie z tymi podnietami. Wcale nie zrobiles dobrze sprzedajac szklo z literka L, a zwlaszcza 24-70, ktory jest naprawde bardzo dobrym obiektywem i nie wiem skad na tym forum wzielo sie ogolne mniemanie o jego "niesotrosci" , czy tez o nieostrych egzemplarzach...!?
Byc moze wielu z Was mialo wiele takich szkiel i wyciągnęli średnią statystyczną :)... ja mialem jedno i nigdy nie narzekalem, ani z EOS3, ani z 10D...
W kazdym razie: ja osobiscie odradzam wszelkie cuda typu Sigma, Tamron i inne.
Stac Cie na 20D lub 1dmkII to kup sobie profesjonalne szklo Canonna.
A testy z cyfrakami logiczne sa jedynie przy zastosowanie tych samych aparatów z dokladnie tymi samymi parametrami oraz obrabianymi plikami w takich samych programach !!