Różnica w jakości i GO zmaltretuje cię boleśnie:) Bierz stałkę!
Wersja do druku
Różnica w jakości i GO zmaltretuje cię boleśnie:) Bierz stałkę!
Krótko mówiąc: zyskasz światło, mniejszą beczkę i rewelacyjny obraz, kosztem sporej uniwersalności. Wiesz, przyzwyczajenie jest drugą naturą, a zoom czasem uzależnia/rozleniwia :-)
Są zoomy, które trudno zastąpić i sytuacje, w których stałką trudno nadrobić zoomowanie. Takim zoomem, z którym trudno się rozstać jest (dla mnie tak było) 70-200/2,8 IS. Jeśli nie pracujesz jako redakcyjny to spokojnie stałka zastąpi zooma. Będzie wkurzać nieco na wakacjach z dzieciakami, ale do zniesienia:)
dochodzi jeszcze element dopłaty do 24L (nie wiem czy jest to dla Ciebie istotny argument) - w przypadku 24L MKII dużej dopłaty (raczej nie znajdziesz używek).
Wydaje mi się, że mówimy od początku o 24mm mk1.
E tam, ja ja bym miał kasiorę to bym wymienił na to 24L bez wahania, ale mi nie starczy i muszę się prosić innych forumowiczów czy mi nie sprzedadzą 35L. A oni się wszyscy rozmyślają, namyślają...jak baby :mrgreen:
Panowie: 24L II. Moze mnie zbatujecie ale 24mm robie portrety :) W duzej mierze na tej ogniskowej:) 24mm sluza mi do szerszych ujec portretowych i wiem, ze czasami robia sie znieksztalcenia ale mam obses na punkcie bardzo bliskich portretow na szerokim kacie:)
Nieee no ja też lubię :) Ale na 24"Ly" II to musze przyrobić troszku ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=38480&page=24 jesli to nie rasowane to chyba nie ma co szukac dalej:)
efekt 3d jest powalacy, glebia i przestrzen, ktorej brak w 24-105, a szkoda:)