Pomiędzy pryzmatem a matówką znajduje się taki "plastik" z naniesionymi punktami AF.W 40D są to 2 osobne elementy czyli matówkę możesz sobie wymienić w 400D matówka jest razem z punktami AF i element jedynie wymieniany przez serwis.
Wersja do druku
Pomiędzy pryzmatem a matówką znajduje się taki "plastik" z naniesionymi punktami AF.W 40D są to 2 osobne elementy czyli matówkę możesz sobie wymienić w 400D matówka jest razem z punktami AF i element jedynie wymieniany przez serwis.
A więc to jest mój problem, ten element jest krzywo. Pytanie teraz czy to się wyjmuje tak jak matówkę? czy tylko serwis?
w tym wypadku sam sobie możesz być serwisem
http://www.usa.canon.com/uploadedima...EOS_40D_WP.pdf
tutaj na stronie 14 nazywa się to SI reflective plate
jest to jak było wspomniane płytka z wygrawerowanymi punktami AF
zasadniczo nie jest mocno przymocowana, wsuwa się ją w "szyny"
jeżeli masz drobne doświadczenie z majstrowaniem i umiesz posługiwać się z rozwagą wkrętakiem, to najpierw wyjmij matówkę, odkręć 2 śrubki widoczne u góry z zamkiem dla klapki matówki, zdejmij 2 blaszki, delikatnie pęsetą wyjmij-popraw tą płytkę (po wyjęciu inaczej jak trzeba jej nie włożysz), nie dotykaj płytki paluchami, chyba że za brzegi, montaż w odwrotnej kolejności i się ciesz "naprawionym" aparatem
starałem się opisać wszystko jasno i po chłopsku
Super, dzięki za odpowiedź. Jak tylko się do tego zabiore, to napiszę z jakim skutkiem operacja sie udała:)
Miałem identyczny problem, dodatkowo "pogłębiony" przez to, że zmieniłem matówkę na Ef-D, tą z liniami. Zanim cokolwiek zaczniecie rozkręcać, może wystarczy tak jak u mnie drewnianą wykałaczką ruszyć tą płytkę z punktami AF, która w swoich prowadnicach ma minimalny luz?