sam jestem Ciekaw-ostatnio fociłem Elką 70-200-i szczerze-tak uwielbiany i ceniony obiektyw jak dla mnie okazał się średniej klasy szkłem ;/ więc jak na razie wszystko co Białe omijam z daleka-i pozostawiam dla lansiarzy
sam jestem Ciekaw-ostatnio fociłem Elką 70-200-i szczerze-tak uwielbiany i ceniony obiektyw jak dla mnie okazał się średniej klasy szkłem ;/ więc jak na razie wszystko co Białe omijam z daleka-i pozostawiam dla lansiarzy
a jakie miało światło ta L? ja chciałem mieć 70-200 f4L i dopiero za trzecim razem trafilem na ostrą sztuke. pierwsza miała problem z FF/BF a druga była w miarę ale nie nadążała za autami. tak że trzeba szukać, tak samo selekcjonować jak każdy inny obiektyw i nie wierzyć w czerwony napis. obecnie mam 24-70 2.8L i mój test wypadł odwrotnie niż na optyczne, mam tablicę do testowania rozdzielczości to wiem. tak że trzeba mieć się na baczności.
A na wiewiórkach próbowałeś?
Z zoomów w tym zakresie co mają być testowane miałem tamrona 70-300, canona 100-300 i 70-200L4. Najlepszy dla mnie był 70-200L4. Ostry od f/4 szybki mały lekki kompaktowy i wygodny. Teraz przesiadłem się na stałkę 200/2,8 a ta bije na głowę wszystkie zoomy pod względem jakości obrazu na 200 i ma f/2,8.
Jeśli chodzi o testy to moim zdaniem nie warto robić bateryjek i ff i bfów. Lepiej postrzelać jakieś portrety lub inne konkretne tematy.
a myślałem że faktycznie jest tu jakiś test
a tu ot po prostu wymachiwanie szabelką ;)
czekamy na wyniki testu :)
Conrado5 weź pod uwagę fakt, że jak szkiełka w testach nie wypadną za dobrze to możesz mieć problem z ich sprzedażą :-)
Nie wiem jak inni, ale ja zazwyczaj sprawdzam posty autora ogłoszenia, czy nie pisał gdzieś na forum np. o jakiś problemach ze sprzętem, który sprzedaje :mrgreen: i muszę przyznać, że kilka razy zrezygnowałem pomimo tego że oferta byłą kusząca :twisted:
No dobra, nieprezentowanie testów BF/FF jest ok. Ale...sprawdź najpierw czy te szkła nie mają takowej wady, bo jak mają to wiadomo że dane szkło jest elo i trzeba je najpierw przygotować.
Stary, zamiast klepać w klawiaturę mogłeś 15-tego klepnąć parę klatek i wrzucić ,
natomiast mam jedną uwagę co do tematu i meritum sprawy napisałeś:
"Od dawna wielki problem wśród fotografów amatorów i półprofesjonalistów, to wybór dobrego, taniego tele! Sam stałem przed takim wyborem, nie mogłem się zdecydować.
To lekkie przegięcie pisać tak o c70-200/2,8, zrozumiałbym w pełni takie sformułowanie o c70-210 lub c75-300, ale o klocku za 5 kafli to niminalene nieporozumienie lub nadinterpretacja zasobności forumowych portfeli patrząc na dział Gielda.
Niemniej czekam z niecierpliwości na testy. Trzymam kciuki, żeby ci wyszło coś sensownego zwłaszcza za dowiedzenie, że tanie=dobre za 5kPLN.
WIELKIE testy popoularnych tele!!! eLki Canona 70-200 F4 i F2.8 IS i bez vs SIGMA 70-200 2.8 II i Tamron 70-200 2.8
C70-200/4
C70-200/4 IS
C70-200/2.8
S70-200/2.8
T70-200/2.8
Nie wiem, do czego jest potrzebny twój test.