Witam,
Od dawna wielki problem wśród fotografów amatorów i półprofesjonalistów, to wybór dobrego, taniego tele! Sam stałem przed takim wyborem, nie mogłem się zdecydować.
Postanowiłem zrobić test ostrości, szybkości i trafialności najpopularniejszych i najchętniej kupowanych teleobiektywów klasy średniej. Będzie on iście obiektywny i mam nadzieję, że pomoże w wyborze tele niejednemu fotografowi.
TESTOWANE OBIEKTYWY:
-Canon 70-200 F4 L USM
-Canon 70-200 F2.8 L USM
-Canon 75-300 IS F4-5,6 USM
-Sigma 70-200 F2.8 EX DG MACRO II (Najnowsze tele sigmy)
W teście brakuje szkieł 70-200 F4 IS oraz 70-200 F2.8 IS z dwóch powodów, cena, która uniemożliwiła mi zakup tych szkieł do testów oraz fakt, iż wszystkie testowe zdjęcia będą robione ze statywu. (mam świadomości różnic optycznych pomiędzy szkłami IS a bez IS, ale niestety ich nie mam, żeby przetestować)
Dodam że mam te wszystkie obiektywy w domu, są one moje, kupiłem je specjalnie do tego testu (używane w idealnych stanach...) (najlepszy,prawdopodobnie eLka 2.8, zostanie u mnie, reszta będzie wkrótce na forumowej giełdzie).
Wszystkie obiektywy, dla pewności będę testował na 2 body 400d i 40d.
Metody testu...
1 metoda standardowych kart do testowania autofocusa Back focus/Front focus,
2 metoda bateryjkowa
3 metoda kart AF pokazująca ostrość obiektywów na poszczególnych wartościach otworu względnego-przysłony F2.8 , F4, F5.6 F9 oraz F11
4 jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na sprawdzenie AF proszę o podsunięcie mi go na PM
Test odbędzie się w poniedziałek, ew wtorek, tego samego dnia będę chciał wszystko dokładnie zaprezentować dla Was tutaj na forum...
Mam nadzieję, że to co zrobię rozwieje wątpliwości lub chociażby pomoże w wyborze sprzętu wielu osobom...
Pozdrawiam serdecznie
Konrad
P.S
Sam już jestem cholernie ciekaw wyników...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze:/ chyba to nie ta kategoria, bardzo proszę Kogoś z Moderatorów o przeniesienie wątku do podforum testy sprzętu...GAPA ze mnie:/