Odp: "kolory" obiektywow?
Chciałbym odgrzebac temat i zapytać co Wam wiadomo na temat takiego zagadnienia jak "color transmission" jezeli chodzi o obiektywy. Czytałem (m.in. na blogu Mike'a Johnstona, ale i w innych miejscach), że "dobre" szkła generalnie znacznie lepiej odwzorowują kolory - np szkła Zeissa albo eLki. Wiadomo - chodzi o lepsze powłoki, ale czy tylko? Tematem zainteresowałem się po zakupie canona 17-40. Oprócz niego mam jeszcze 28/1.8, 35/2 i 50/1.4 i żaden z nich nie odwzorowuje kolorów tak dobrze jak elka właśnie (z jednej strony neutralnie, nie ociepla, a z drugiej są nasycone; no może 50/1.4 jest blisko ale to nadal nie to). Co ciekawe, wydaje mi się że nie widać tego na surowym rawie, ale widać już w post processingu - jak te kolory/kontrasty/przejścia tonalne się wyciąga. Jest to nie tylko łatwiejsze (szybciej mozna osiągnąć oczekiwany efekt) ale i przyjemniejsze dla oka w skutkach. Oczywiście można (no właśnie nie jestem pewien???) i na słabszych szkłach takie efekty osiągać ale wymaga to więcej czasu przed kompem. Więc czy np. droższe szkła są w stanie lepiej przenosić kolory w jakichś subtelnych miejscach? Dlaczego w subtelnych? Bo czasem pojawiają się na sieci fotografie zrobione np kitem i 17-40 i różnicy nie ma. Ale jak się weźmie rawy to nagle okazuje się że eLka tak jakby przeniosła tych danych znacznie więcej i znacznie więcej można wycisnąć z obrazka, zakładając że body jest to samo.
Różnice w odwzorowaniu kolorów są często bardzo widoczne. Z mojego doświadczenia wynika jasno, że najlepszy pod tym względem z posiadanych przeze mnie obiektywów był Canon 28-70 2.8L - nasycone, dobre oddane kolory bez zafarbu, podobnie (choć nie tak dobrze) 17-40 L. Najgorszą jakość kolorów widziałem używając 35mm f2 - zafrab żółtawo-brązowy i słabiutkie ogólne nasycenie. Canon 28mm f1.8 - taki sobie, jak zresztą 85mm f1.8, a co ciekawe prawie bliźniaczy 100mm f2 produkował lepsze kolory, podobnie jak 50mm f1.4.
Podobnie jest z tamronami(zerknij na testy cichego, który o tym pisze). Ich"kolorystyka", znacznie różni się od canonowskiej. Wielu osobom po prostu tamron nie pasuje, ze względu na kolory.
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Oczywiście można (no właśnie nie jestem pewien???) i na słabszych szkłach takie efekty osiągać ale wymaga to więcej czasu przed kompem.
nie jestem pewien. nie wszystko da się zrobić na komputerze - np. średniego formatu z małego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Więc czy np. droższe szkła są w stanie lepiej przenosić kolory w jakichś subtelnych miejscach?
oczywiście, ale nie wiem, czy cena jest tu jedynym warunkiem
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Dlaczego w subtelnych? Bo czasem pojawiają się na sieci fotografie zrobione np kitem i 17-40 i różnicy nie ma.
dlatego, że oba to nie są bardzo złe szkła. porównaj z obiektywem kamery przemysłowej lub komórką, to różnica będzie znaczna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jz7
Czesto na tym forum widze teksty, ze jakis obiektyw daje fajniejsze lub mniej fajne kolory. Szczerze nigdy czegos takiego nie zaobserwowalem (pomijam spadek kontrastu pod swiatlo wynikajacy z roznego stopnia kontroli odblaskow) i raczej traktowalem to jak cos czego trzebaby specjalnie szukac, a tu na forum tematem zafarbu obiektywow duzo osob posluguje sie dosc swobodnie.
Czy ktos moglby podac przyklad identycznej sceny, identycznie naswietlonej, z 2 obiektywow, ktore daja inne zabarwienie, zebym zobaczyl roznice?
Oczywiście że istnieją między poszczególnymi szkłami większe lub mniesze różnice w kolorostyce, pomijająć już takumary czy inne obiektywy gdzie użyto tor i mają solidną "żółtaczkę" to różnice te przejawiają się przeważanie w delikatnym ociepleniu lub oziębieniu barw, tyczy się to nie tylko leciwych M42 ale też współczecznych, przykładowo kiedyś porównywałem 17-40 z 10-22 i ten pierwszy daje cieplejszą dominatę.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
przykładowo kiedyś porównywałem 17-40 z 10-22 i ten pierwszy daje cieplejszą dominatę.
A porównywałeś je na tym samym korpusie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A porównywałeś je na tym samym korpusie?
Ja porównywałem na 50D. Nie zaryzykuję stwierdzenia, że kolor jest cieplejszy, ale na pewno 17-40 daje lepiej odwzorowane kolory.
Porównując 10-22 na 50D i 17-40 na 5DII, bo jeden z tych zestawów zabierałem często w góry ten drugi zestaw wyjściowo daje lepsze fotki, ale przepaści nie ma.
Najgorsze oddanie kolorów ze szkieł które miałem ma samyang 14mm
ja w ogóle nie zaprzatam sobie glowy takimi *******ami majac rawa :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
ja w ogóle nie zaprzatam sobie glowy takimi *******ami majac rawa :-)
z kolorami z Samyanga 14 nawet ACR sobie nie radził
imho