Niestety to nie prawda - oczywiście, że działa. A raczej powinien działać. U mnie działa bez problemu na komputerach z XP a pod Win 7 nie :(
Wersja do druku
leone a z jakim programem?
chętnie sprawdzę... :roll:
Szukałem odpowiedzi na dręczące mnie pytania i trafiłem na ten kotlet :)
(a konkretnie u mnie nie chce działać canon utility z 5D MkII i Win 7 HP, z XP nie mam problemu). Może ktoś mi pomoże?
Sorry nie dotyczałem że chodzi o "1Ds Mark II" mysłałem, że chodzi o "piątkę"
mea culpa, mea maxima culpa
pozdrawiam
Skoro już odkopałem ten archiwalny wątek to dopiszę że udało mi się właśnie rozwiązać problem :)
(a raczej potwierdzam to co wyczytałem w innym wątku na forum).
Po różnych eksperymentach z odłączaniem i załączaniem urządzeń podłączonych do laptopa (karta sieciowa, mysz, bluetooth) wyszło na to że powodem problemów była... nokia E66 łącząca się przy pomocy bluetooth. Sam BT w komputerze może być włączony byle był wyłączony w telefonie.
Po wyłączeniu BT w telefonie EOS utility widzi aparat i są dostępne wszystkie jego funkcje.
Dodam, że problem dotyczył Windows 7 HP. Na drugim laptopie (z którym również synchronizuje się ten sam telefon przez BT) tego problemu nie ma ale jest to komp wyposażony Win XP PRO.
A ja chcę uruchomić Remote shooting dla 350d i na stacjonarnym z zainstalowanym XP SP3 wszystko działa, ale nie chce mi zainstalować sterownika aparatu na Win7 Starter na netbooku. Mówi, że nie ma nigdzie sterownika. Z tego co wiem to na Win7 powinien mój aparat działać, ale nie wiem jak jest ze starterem :(
W tym właśnie sęk, że ja mam 32 bitowy (Starter raczej taki jest) a system i tak nie chce znaleźć sterownika. Mówi mi, że nie ma sterownika do urządzenia Canon Digital Camera. A jak próbuję wybrać Connect to Camera to mówi, że nie jest podłączone żadne urządzenie :(
Jest pewien postęp, ale tylko pewien. Zaistalowałem stery do Visty na Win7 Starter. Aparat jest widoczny dla systemu ale Remote Shooting jest niedostępny :(
Witam,
może komuś się przyda informacja dotycząca podłączenia EOS 1Ds Mark II do EOS Utility w Windows 7 service pack 1 (32bit)
A więc:
po wielu kombinacjach ostatecznie udało się poprzez IEEE 1394 (FireWire) i zainstalowanych sterownikach EOS IEEE1394 WIA Driver 6.0.0 for Windows Vista.
W menadżerze urządzeń wymusiłem instalację sterowników Canona dla urządzenia.
Zainstalowany program EOS Utilityw wersji 2.7.3 - ustawiony tryb zgodności z Windows Vista.
Działa poprawnie z wyłączeniem Remote Shooting