Dobrze, że mówisz, ja przed zakupem WD mocno się zastanawiałem nad TrekStorami widząc tylko takie na półkach "Nie dla Idotów":lol:, potem się zastanawiałem, czy to wogóle jakaś firma i jednak nie kupiłem. Używa ktoś dysków LaCie? Jak wrażenia?:-)
Wersja do druku
Od 18 lat uzywam tylko WD i nigdy sie nie zawiodlem.Nie moge tego powiedziec o Maxtor czy Seagate, ktore kilka razy mi padaly.
Na dzien dzisiejszy mam obudowe ESATA i 500 GB WD w srodku.Przesyl danych nieprawdopodobnie szybki. Do przenoszenia wiekszych plikow mam stare NEXTO M1 z 250 GB 2.5".NEXTO sluzy mi tez do zgrywania zdjec czy jak mi sie karty koncza, ma zasilanie bateryjne umozliwijace do zgrania okolo 50-60 GB z jednego ladowania, przy szybkosci okolo 1 GB na minute.( nigdy nie zgrywalem wiecej niz 20 GB na raz wiec nie gwarantuje tego co napisal producent :)NEXTO spokojnie zmiesci sie w .
Ogolnie zdjecia mam w trzech miejscach. Jedna kopie na zewnetrznym twardym ESATA, jedna kopie zawsze mam na dysku w komputerze i ta kopia zawsze jest przekladana albo przegrywana na wiekszy dysk jak zmieniam komputer.Trzecia kopia zawsze byla na plytach DVD, ale teraz nosze sie z zamiarem kupienia blu-ray wiec chyba wypale od nowa.
Nie polecam DVD bo po jakims czasie pojawiaja sie bledy nawet na najlepszych plytach :(
Ostatnia deska ratunku zawsze jest moj brat, poniewaz wymieniamy sie zdjeciami, ktory stosuje podobne srodki ostroznosci:) hahah
Na dzien dzisiejszy mam okolo 68 GB zdjec i okolo 50 GB filmu
sztajmes