Jak dla mnie wybór oczywisty: Canon
Canon-nie zgodze sie co do ergonomii... Kwestia gustu... Znam osoby z duużymi rękoma które nie narzekają... Pozatym plastik? Też zależy-jednym odpowiada (mowa o czarnym) np. mi, bo trzyma sie pewniej, nie ślizga sie. Zawsze też jest opcja 2 pod tytułem silver - zupełnie inny materiał (ciekawa cena u Grosmana na silvera z kitem USM).
Co do FF/ BF - u wszystkich producentów ten problem występuje.. ALE ... trzeba pamietać że piszą o tym problemie osoby które ten problem mają. Natomiast chyba mało jest osób (z tej zdecydowanej większości) które by pisały na forum, że nie mają problemu-bo po co?
Olympus-jak przegladałem testy kiedyś-to zdecydowanie co mnie zraziło to szumy.. Większe niż na D70 i nie mówiąc o 350d. O reszcie sie nie wypowiadam.
Nikon-powiem może co mi sie nie podoba w D50. Zdaje sie, że gorszy obiektyw niż w D70 (coś chyba bardziej a'la Kit z Canona), karty pamięci SD. Jak już - to bym raczje sie zastanawiał nad D70, jak myśleć o nikonie. Ale z kolei w D70 nie podoba mi sie własnie ergonomia (troche przewrotnie)- za duzy - za ciężki. ISO 200 - też niezbyt. No i w obydwu przypadkach 6Mpix - 8Mpix canona sie przydać może.