Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: 350 czy E300 czy 50d???

Początki nałogu

Domyślnie 350 czy E300 czy 50d???

Witam wszystkich i grzecznie pytam którą z wymienionych lustrzanek polecacie. I wiem że takich wątków wszędzie sporo. Wiem że to Canon Board ale wiem też że stac Was na odrobinę obiektywizmu 8)

Te trzy typy zostały po długiej mojej wedrówce po róznych forach i stronach netowych.

350d - bo tak - przywiązanie do marki, mała waga (choć ergonomia kiepska), duża ilośc osprzetu w różnych kategoriach cenowych. Przeraża mnie częstotliwośc występowania FF/BF i sposób w jaki podchodzi do tej wady serwis!!!

E300 - 2 obiektywy w Kicie 14-45 40-150(całkie dobre zuiko), bardzo duża ilośc funkcji, 2 lata gwarancji Olympus Polska, samoczyszczenie się matrycy, problemy FF/BF nie występują dzięki systemowi 4/3. Ładne i poprawne kolory wprost z aparatu. Ale drogi osprzęt, wyższe niz u konkurencji szumy.

Nikon 50d - dobrze leży w ręce choć jest brzydki w porównaniu do 350d wypada gorzej dostępnośc szkieł większa niz w Olku i... no własnie więcej nie wiem???

cenowo wszystkie 3 typy podobne! 3300 - 3500zł

Tyle w skrócie informacji, które udało mi się zgromadzić. Pytam o Wasze opinie, bo może (na pewno) coś przeoczyłam a Waszym zdaniem powinnam to wziąć pod uwagę decydując się na zakup.

Proszę napiszcie co jeszce powinnam wziąc pod uwagę. wszelkie sugestie i opinie z uwagą przeczytam.
    pozdrawiam TOKINka

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    350d - bo tak - przywiązanie do marki, mała waga (choć ergonomia kiepska), duża ilośc osprzetu w różnych kategoriach cenowych. Przeraża mnie częstotliwośc występowania FF/BF i sposób w jaki podchodzi do tej wady serwis!!!
    Wypowiem sie tylko o tym modelu bo akurat go mam, a reszty nie znam.
    1. mala waga to dla mnie plus
    2. ergonomia...hmmm...jest prawie wszytsko co ma byc, przyciski sie nie myla, umieszczenie drugiego ekraniku na tylnej sciance jest duzo bardziej komfortowe niz na gorze...itp, itd. Oczywiscie przyciski chcialbym miec umieszczone gdzie indziej i z innymi funkcjami , ale wszytskim nie mozna dogodzic ;-)
    3. FF/BF bez komentarza...
    4. z tego co tutaj ludzie pisza to chyba nie jest tak zle z serwisem. Przynosisz body, szkla i po kilku dniach znowu przynosisz body i szkla az w koncu wszytsko jest OK.

Za canonem przemawia jeszcze wspaniale forum jego uzytkownikow

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

E300 - 2 obiektywy w Kicie 14-45 40-150(całkie dobre zuiko), bardzo duża ilośc funkcji, 2 lata gwarancji Olympus Polska, samoczyszczenie się matrycy, problemy FF/BF nie występują dzięki systemowi 4/3. Ładne i poprawne kolory wprost z aparatu. Ale drogi osprzęt, wyższe niz u konkurencji szumy.
    Mi się e-system ideologicznie bardzo podoba - jako "tańsza i poręczniejsza" alternatywa tradycyjnych DSLR i szkieł f/2.8 ważących kilogramy. Ale: a) to czy "problemy FF/BF nie występują" albo czy nie ma jakichś innych koncepcyjnych felerów, to będzie można powiedzieć za dwa lata - póki co to mimo wszystko nowość. b) jako "tańsza i poręczniejsza" - aktualnie dostępne sensowne szkła nie spełniają pierwszego warunku. Także jeśli masz ochotę (i za co ) poeksperymentować - to ja bym próbował. Jeśli wolisz uczyć się na błędach innych - pakuj się w sprawdzone (i nawet jeśli z wadami - to znanymi) rozwiązania.

Edit: aha, ja bym oczywiście polecał 350D ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

3. FF/BF bez komentarza...
    4. z tego co tutaj ludzie pisza to chyba nie jest tak zle z serwisem. Przynosisz body, szkla i po kilku dniach znowu przynosisz body i szkla az w koncu wszytsko jest OK.

Za canonem przemawia jeszcze wspaniale forum jego uzytkownikow [/QUOTE]

3.taaaa
    4. to przynoszenie w te i nazad to może i fajne jest jak ktoś w Warszawie mieszka ale ja jak i większość moich rodaków nie mieszkam w warszawie i takie kilkukrotne wysyłanie sprzetu do serwisu to bardzo kłopotliwe jednak jest!

Co do forum to oczywiscie prawda!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    a) to czy "problemy FF/BF nie występują" albo czy nie ma jakichś innych koncepcyjnych felerów, to będzie można powiedzieć za dwa lata ;-)
    No tutaj nie dokońca chyba tak jest bo 350d jest na rynku parę miesięcy a o ff/bf słyuchac od początku jego isnienia na rynku!

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Tokin, mowisz ze ff/bf jest czestym przypadkiem... ale czy chociaz 10% z tych przypadków wystapienia ff/bf widac bylo na zrobionych zdjeciach? af chybial celu? (procz linijek na karcie testowej)....
    350D

Loki2
    Guest

Domyślnie

Tokin: mam podobny problem, w sumie zdecydowany byłem na 350D, ale czekam jeszcze na recenzję 5D (ten AS!), ale jeśli o Olympusa to raczej moją uwage coraz bardziej przyciąga E-1, którego cena z jasnym kitem również zbliża się do 3500 zł. A to w porówaniu z plastikowym i małym 350D całkowicie inny świat. Jeśli porównać jakość obiektywów kitowych, to 350D jest wręcz zdecydowanie droższy. Nie bardzo tylko rozumiem tego systemu 4/3.

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No cóż kazdy ma swoje wady i zalety jak dla mnie

1 - 350d - bardzo dobra 8 mp matryca a przez to jakośc zdjęć , możliwe kłopoty ff/bf ale za 120 pln bo tak własnie miałem spoko do wyeliminowania. Serwis też ok , dwa dni z wysyłką z Poznania. Bardzo duża ilośc szkieł do wyboru w zależnosci od zamożnosci , popularność i przyszłość. Jedyna wada jak dla mnie to bardziej amatorska obsługa niz 20d i gorszy wizjer - reszta OK

2 - Olimpus

Główny problem to dostepnośc szkieł i ich cena kit jak dla mnie jest za słaby. Sam aparat miałem go w rękach obsługuje się jak kompakt olympusa a nie jak lustrzankę ale zdjęcia są niezłe choć dla mnie bardziej szumią. Nie wiem jak jest z osprzętem

3 - 50d

Jak dla mnie aparat jest troszkę gorszy od 350d ale cena też niższa. W zasadzie oprócz podglądu głębi ostrości , szybszych zdjęć seryjnych i grip-a ma wszystko . Szkła też niezłe a kit lepszy od kit-a canona. Zdjęcia z 6mp jednak jak dla mnie ciut gorsze od canona - wiadomo matryca sony.

Myślę iż kazdy z tych aparatów jest bardzo dobry - ja wybrałem pół roku temu canona głównie ze względu na popularność , dostęp do sprzętu i jakość fotek.

Pozostaje jeszcze jedne gracz Minolta , o ile 7d był za drogi to ciekawi mnie jak będzie z 5d - testy są zachęcające no i stabilizacja w aparacie - fajna sprawa tym bardziej iż niezle działa
    Ostatnio edytowane przez Semtex ; 31-07-2005 o 09:32
    5d + L plecak

Loki2
    Guest

Domyślnie

Semtex, a E-1? Cena kita mocno spadła, a to inna historia niz E-300.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nikon 50d - dobrze leży w ręce choć jest brzydki w porównaniu do 350d wypada gorzej
    Pozwolilbym się stanowczo nie zgodzić. d50 to najbardziej ergonomicznie wykonana puszka z w/w modeli.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów