Wydaje mi się, że dzisiejsze BW i BW sprzed 100 lat trochę się różnią. Miałem taką starą książkę o fotografii, padały tam mądre nazwy dotyczące emulsji BW i różnic w ich czułości na poszczególne barwy.
Wersja do druku
Wydaje mi się, że dzisiejsze BW i BW sprzed 100 lat trochę się różnią. Miałem taką starą książkę o fotografii, padały tam mądre nazwy dotyczące emulsji BW i różnic w ich czułości na poszczególne barwy.
Stare emulsje były bardzo czułe na kolor niebieski, osoby z niebieskimi oczami nie były zatrudniane w filmach i telewizji bo na ekranie wyglądały "upiornie".
Za stroną: http://www.pinhole.art.pl/slownik.htm
"Materiały nieuczulone spektralnie ("ślepe") to grupa prymitywnych materiałów, czułych głównie na światło niebieskie i UV, a niewrażliwych na promieniowanie żółte, pomarańczowe i czerwone. Obecnie mamy do czynienia z takimi materiałami przy samodzielnym sporządzaniu srebrowych emulsji światłoczułych (papier solny, albuminowy itp.), podobną czułość wykazuje większość samodzielnie sporządzanych materiałów światłoczułych (chromianowe, żelazowe i inne warstwy światłoczułe)."
O, i witam wszystkich forumowiczów!
Tak właśnie kombinowałem:).
My też witamy na forum!
Polecam "FOTOGRAFIA - TECHNIKA I TECHNOLOGIA" Tadeusza Cypriana, dostępna na przykład tutaj.
Zwracano, zwracano - stąd wzięło się masowe stosowanie żółtych filtrów kompensacyjnych... Barwoczułość cz-b emulsji fotograficznych jest dość elementarną rzeczą w fotografii analogowej.Cytat:
Możliwe, że tamte emulsję nie były uczulone na całe pasmo barw - w fotografii czarno-białej nie zwracano na to pewnie zbytnio uwagi.
Zasadniczo, chronologicznie rzecz ujmując, emulsje fotograficzne są takie:
- ślepe - czułe tylko na fioletowy i niebieski;
- ortochromatyczne - przeczulone na niebieski, słabo uczulone na pomarańczowy, nieuczulone na czerwony;
- panchromatyczne - przeczulone na niebieski;
- superpanchromatyczne - przeczulone na niebieski i czerwony; w zasadzie była to odmiana wysokoczułych emulsji panchromatycznych (np. Fotopan HL czy Orwo NP 27), z założenia przeznaczona do fotografowania przy świetle sztucznym o niskiej temperaturze barwowej - stąd 'wyciągnięcie czerwieni'.
- ortopanchromatyczne - poprawnie oddające walory.
Obecnie powszechnie stosowane są emulsje panchromatyczne i superpanchromatyczne.
Pzdr
Grzesiu
Mój błąd:)
Weźcie jeszcze pod uwagę metody retuszu stosowane w tamtych czasach. To co teraz robi się na kompie, jeszcze niedawno wykonywano ołówkiem, a jeszcze wcześniej tuszem i pędzelkiem. To też dawało różne efekty, w zależności od tego czy retuszerowi drgnęła ręka, czy nie.