Zeby bylo ok, niektore laby Agfy jak sie nie myle a moze i inne, maja opcje REPRODUCTION i wymiary powinny byc takie jakie zalozono.
Wersja do druku
dobra, coś z życia:
mam fotę z 5d Marka II: 5616 x 3744 pikseli (proporcje 1:1,5)
lab podaje mi wymiary (300dpi) do formatu 15x21 - 1795 x 2480 pikseli
i ja właśnie takie pliki chce im przekazać (proporcje 1:1,38)
co więcej - jeżeli będe chciał w tym zawrzeć ramkę ta proporcje samego zdjęcia wyniosą ok. 1:1,35
zakładam że fotki nie będe cropować bo zburzę całą kompozycję
JAK TO ZROBIĆ W TAKIEJ SYTUACJI ŻEBY WSZYSTKO GRAŁO ???
(mi przychodzi do głóowy kadrowanie - ale to znowu "poszerzy" zdjęcia i np. ludzie będą o kilka procent grubsi...).
A fotolab nie oferuje zdjęcia 152mmx240mm? Ja często tak kadruje i jest to na pewno ciekawsze rozwiazanie niż 152x216mm. Oczywiście rozdzielczość 300dpi.
Mam wogóle wrażenie, że pomyliłeś pojęcia kadrowania i zmniejszenia zdjęcia. W PS jak sobie w opcjach edycji zmniejszysz zdjęcie to faktycznie zniekształcisz zdjęcie. Ale jeśli użyjesz narzędzia kadruj (lewe menu robocze w PS) i wpiszesz z palca wymiary + rozdzielczość i zaznaczysz to potem narzędziem na zdjęciu to nie ma mowy o zniekształceniach. Należy odróżnić pojęcie kadrowania i zmniejszania.
Pozdrawiam
M.S.
Masz kilka opcji. Przygotuj zdjęcie tak aby się Tobie zgadzał kadr i ramka, następnie w labie zaznacz że chcesz całaby widoczny był cały motyw (100% tego co w pliku). W takim przypadku bedziesz miał dokładnie to co sobie na kompie ustawiłeś, tylko bedziesz sie musiał zabawić w odcinanie białych krawedzi, które powstały w wyniku dopasowania Twoich plików do danego formatu papieru. No i po takich zabiegach odbitka bedzie miała fizycznie nieco inny (mniejszy) rozmiar.
Mniej zabawy bedzie, jak jednak skusisz sie o wykadrowanie obrazów (do tego polecam JPEGcrops'a) do np. tego formatu 21x15, a pozniej w labie zaznaczysz opcję "dodaj białe ramki" czy coś w ten deseń (sporo labów ma taką opcję). Nie musisz sie wtedy bryndzlowac ze wstawianiem w odpowiednich proporchach ramek i pozniej przycinaniem gotowych odbitek, a i one mają fizycznie taki rozmiar jak sobie zamówiles.
Poczytaj o tym co to jest kadrowanie...