Koledzy – jak przygotowyjecie pliki do wywołania ?
Chodzi mi o kilka praktycznych kwestii:
robimy zdjęcia w proporcjach boków 2:3, tymczasem wywoływane formaty z wyjątkiem 10:15 i 20:30 mają inne proporcje (w tym często używane 13x18 i 15x21).
Co więcej, jeżeli doda się ramkę (np. białą) wtedy proporcje boków nabiorą jeszcze ”gorszych” proporcji...
- Co robicie jeżeli wywołujecie zdjecia 15x21: przycinacie zdjecia (czętu u mnie jest to niemożliwe bez psucia kadru) czy też jakoś skalujecie (chodzi mi o oddawanie do labu gotowych plików we właściwej ilości pikseli np. do 15x21 na 300dpi. już z białą ramką na pliku)
- czy jest (czy macie) jakąś metodę na HURTOWE doprowadzanie zdjęć do właściwych rozmiarów (np. jakąś akcję do photoshopa) – najlepiej z opcją robienia białych ramek
Sytuacja praktyczna: macie 100 obrobionych plików i chcecie je wywołać z ramką ok. 5mm w formacie 15x21 (chcecie przekazać do labu pliki 1795 x 2480 pikseli)
- Jak to zrobić bez konieczności przycinania zdjęć po bokach oraz żmudnego skalowania każdego zdjęcia osobno do właściwego rozmiaru (a także bez konieczności dodawania ramki przy każdym zdjeciu osobno) ??????????
Jak to zrobić raz a nie ręcznie 100 razy ?
Czyli de facto jak zaoszczędzić na tym półtorej godziny czasu..... ?