Używałem takiej baaardzo wiele lat i wciąż działa. Pamiętaj jednak że ma dwie wady: jest uchylna tylko w jednej płaszczyźnie. I druga - nie posiada trybu manual.
Wersja do druku
Kupiłem matówkę na allegro za 150 zł. Wymieniłem sam, instrukcję jak, znalazłem na tym forum, sama wymiana banalnie prosta.
Ok przepraszam za błędy ort. może i mi się zdarzają taka ma natura .(w szkołę kamieniami rzucałem zamiast się uczyć )
Panowie odnośnie tych M42 jak dla takiego kto zaczyna swoją przygodę z fotografią pewne rzeczy rozumiem ,mam 350D i ciężko jest wyostrzyć manualnie bez wspomagania potwierdzając ostrość przez dandelion ,dla tego zakładam że na pewno adapter zakupie z potwierdzeniem AF .Teraz czy przy zakupionym zestawie adaptera EOS/M42 plus dajmy na to szkła 50mm f2,0 będzie to działało bo słyszałem że korpus nie rozpozna obiektywu a że światłomierz nie będzie działał i wiele innych rzeczy których za bardzo nie rozumiem więc napiszcie jak chłopowi krowie na rowie prostym językiem by zwykły laik to zrozumiał czyli ja. Dziękuje.
Za dandelion dasz 120-150zł a za 50mm lepszej jakości niż zenitowy helios ok. 100zł. Myslę, że lepiej będzie jak kupisz od razu canona 50mm/f1.8 za 300zł na allegro. A jeśli chcesz robić plenery ślubne to i tak w końcu kupisz canona 85/f1.8 :)
Bodzius jeśli nadal jesteś zainteresowany matówką to odezwij się na priv. Prześlę Ci namiary na człowieką, który to wykonywał i zresztą zaopatrzył sporą część forum lubującą się w m42.
Nie wiem czy ostrzenie manualne na poczatek zabawy ze zdjeciami (i poznawaniem samego aparatu) to dobry pomysl; lepiej zakupic chyba 50 1.8 lub KITa od 18mm
Miałem okazje użytkować takie szkiełko jak dla mnie to mała wiertarka udarowa i jeszcze w dodatku plastikowa obudowa ,czasami AF się gubił .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorki że tak zapytam o co chodzi z tą wymianą matówki do M42 :?:
Chodzi o to, że żeby ostrzyć manualnie wystarczy wymienić standardową matówkę na taką z klinem, ostrzy się wtedy jak w starych lustrzankach bez AF, masz w środku kadru 2 połówki koła które schodzą się jak obraz jest ostry. Nie potrzeba wtedy przejściówki z potwierdzeniem ostrości.
No tyle, że taka matówka to koszt ZTCP ponad 200zł, więc bardzie sie opłaca kupić adapter z chipem...