Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Dwa Pytania:Optyka--Lampa

Post Dwa Pytania:Optyka--Lampa

Witam mam canona 350D świeżo zakupioną i potrzebuje odpowiedzi na dwa nurtujące tematy :

1: Czy lampa canon 380EX będzie poprawnie działał z 350D a dokładnie chodzi mi o pomiar światła,z tego co wiem 380EX ma tylko TTL i E TTL a 350D pracuje już na E TTL II czy to ma jakieś znaczenie ? i czy będzie poprawnie działać ?

2:Ciągle szukam jakiś szkiełek ale prawdziwe szkła są bardzo drogie a w dobie kryzysu kasy brak więc tak zastanawiałem się czy by kupić starsze obiektywy M42 lub FD do tego pierścień redukcyjny i za symboliczne złotówki można bardo fajne zdjęcia robić.Zdjęcia jakie chce robić to raczej plenerowe ślubne na spokojnie bo to wszystko trza manualnie ustawiać ,pytanie czy to zda egzamin ten starszy system do moje 350D
    EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

380 EX to pierwsza lampa działająca w E-TTL. Z 350 bedzie działać, tyle że w pełnym automacie. Zapomnij o manualu...

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny1978 Zobacz posta
    1: Czy lampa canon 380EX będzie poprawnie działał z 350D a dokładnie chodzi mi o pomiar światła,z tego co wiem 380EX ma tylko TTL i E TTL a 350D pracuje już na E TTL II czy to ma jakieś znaczenie ? i czy będzie poprawnie działać ?
    Tak. E-TTL II to nie funkcja lampy, a korpusu - po prostu aparat pobiera od obiektywu dane o odległości ostrzenia i uwzględnia je przy dobieraniu mocy błysku. Każda lampa z E-TTL będzie prawidłowo współpracować z korpusem E-TTL II, ale nie każdy obiektyw dostarca danych o odległości. Więcej szczegółów i listę szkieł masz tu: http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny1978 Zobacz posta
    2:Ciągle szukam jakiś szkiełek ale prawdziwe szkła są bardzo drogie a w dobie kryzysu kasy brak więc tak zastanawiałem się czy by kupić starsze obiektywy M42 lub FD do tego pierścień redukcyjny i za symboliczne złotówki można bardo fajne zdjęcia robić.Zdjęcia jakie chce robić to raczej plenerowe ślubne na spokojnie bo to wszystko trza manualnie ustawiać ,pytanie czy to zda egzamin ten starszy system do moje 350D
    M42 tak, FD nie (przejściówka z soczewką, żeby ostrzyło w nieskończoności niemożebnie droga i jakość obrazu degraduje).
    Są takie przejściówki na M42 co dają potwierdzenie ostrości - normalnie nie masz tego fiuczera - warto się w coś takiego zaopatrzeć bo 350D ma niewymienną matówkę, więc nie założysz takiej z klinem. No chyba że obiektyw krótki, dużo światła i można robić na hiperfokalnej.
    Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz na temat lampy tak myślałem że bedzie działać tylko nie byłem do końca pewien ,lepiej się upewnić niż kupić i być nie zadowolony bo ......
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A odnośnie tych M42 ja słyszałem że to wogule nie zdaje egzaminu i kupując taki obiektyw w raz z redukcją ktura potwierdza ostrość to "pieniądze wyżucone w błoto" ponieważ nadają się do fotografi jak sie ma czas i do makro ,potrzebuje więcej wiedzy na ten temat .
    Ostatnio edytowane przez czarny1978 ; 11-02-2009 o 14:13 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Tak. E-TTL II to nie funkcja lampy, a korpusu - po prostu aparat pobiera od obiektywu dane o odległości ostrzenia i uwzględnia je przy dobieraniu mocy błysku. Każda lampa z E-TTL będzie prawidłowo współpracować z korpusem E-TTL II, ale nie każdy obiektyw dostarca danych o odległości.
    Bajki kolego opowiadasz;-) E-TTL nie uwzględnia w pomiarze w żadnym przypadku odległości ostrzenia. W Nikonowym i-TTL zdaje się tak jest.

Proponuję zapoznać się, czernemu1978 również, z lekturą (przyklejonego!) wątku właśnie o E-TTL II.

Czarny1978, polecam Ci również słownik j.polskiego, bo naprawde nie przystoi takimi kwiatkami ortograficznymi nas na forum częstować

W adapterach eos/m42 to nie "redukcja" potwierdza ostrość, tylko specjalny chip. Jeśli nie bedzie dla Ciebie problemem ostrzenie manualne "na oko" na matówce na której nie wiele widać, to możesz kupić adapter bez potwierdzenia ostrości. Jego koszt jest dużo niższy.

Wbrew temu co słyszałeś (ciekawe swoją drogą od kogo) te adaptery zdają egzamin bezbłędnie - pozwalają na stosowanie szkieł M42 na eosach (takie ich zadanie). A efekty jakie można uzyskać z takiego połączenia zależą tylko i wyłącznie od Ciebie.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Bajki kolego opowiadasz;-) E-TTL nie uwzględnia w pomiarze w żadnym przypadku odległości ostrzenia. W Nikonowym i-TTL zdaje się tak jest.

Proponuję zapoznać się, czernemu1978 również, z lekturą (przyklejonego!) wątku właśnie o E-TTL II.
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii

Distance data incorporated into some calculations.

Second, E-TTL II can use distance data when it’s available. Many EF lenses (see list in next section) contain rotary encoders that can detect the current focus distance. For example, if your camera is focussed on an object 4 metres away then the lens will send this approximate focus distance data to the camera body.

Under certain conditions the distance data is factored into the calculations for determining proper flash output. This is particularly useful if you use the focus and recompose method without setting FEL - the new system can help minimize flash metering errors under these conditions. Canon describe the new system as essentially metering flash data across a flat plane rather than a point.

Up until now distance data hasn’t really been used much by EOS cameras. Some PIC (icon modes) apparently incorporate distance data into their exposure calculations, but that’s really been about it. E-TTL II is the first really useful application of this information that Canon have implemented, and is obviously very similar to the fashion in which Nikon have long relied on distance data for their flash metering system.

W podlinkowanym przez Ciebie wątku dość jasno pisze że dane o odległości są używane więc może sam zajrzyj do tego wątku...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Hmm... Powiadasz, że w żadnym przypadku? Cytat z podanego przez Ciebie wątku:

"Pomimo że odległość ostrzenia jest ważnym czynnikiem w sposobie działania E-TTL II nie jest warunkiem koniecznym w celu posiadania zysku z nowego systemu."

Tak samo w http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii:

"Second, E-TTL II can use distance data when it’s available. Many EF lenses (see list in next section) contain rotary encoders that can detect the current focus distance. For example, if your camera is focussed on an object 4 metres away then the lens will send this approximate focus distance data to the camera body."

Podkreślenie moje. Czyli jednak czasem uwzględnia. A zważywszy na to, że 380EX ma palnik odchylany tylko w górę, a nie można nim obracać, to np. w przypadku kadrów pionowych lampa przeważnie będzie na wprost (domyślam się), a w takim przypadku odległość od obiektu jest uwzględniana (o ile obiektyw ją przekazuje).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Racja, źle sie wyraziłem. Chodziło mi raczej o to, że skoro jest możliwość odchylenia palnika i odbicie światła od czegokolwiek, to informacja o odległości ostrzenia nie ma znaczenia (a inaczej mówiąc ma znaczenie tylko kiedy "wali sie na wprost"). Zwracam honor
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 11-02-2009 o 16:17
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Bywalec

Domyślnie

W adapterach eos/m42 to nie "redukcja" potwierdza ostrość, tylko specjalny chip. Jeśli nie bedzie dla Ciebie problemem ostrzenie manualne "na oko" na matówce na której nie wiele widać, to możesz kupić adapter bez potwierdzenia ostrości. Jego koszt jest dużo niższy.
    nie warto oszczędzać - efekt będzie taki, że powiesz że z tymi M42 jest problem, a to niestety Twoja matówka Cię ogranicza. Kup ten pierścień z chipem - jesli poważnie myślisz o M42.

Wbrew temu co słyszałeś (ciekawe swoją drogą od kogo) te adaptery zdają egzamin bezbłędnie - pozwalają na stosowanie szkieł M42 na eosach (takie ich zadanie). A efekty jakie można uzyskać z takiego połączenia zależą tylko i wyłącznie od Ciebie.
    Potwierdzam to z własnego doświadczenia. :-D
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów