Dziwnie to wygląda. Może jest to kwestia osłony przeciwsłonecznej tudzież filtra - o ile były używane?
..oj, nie byłem pierwszy.:)
.. i wsystko jasne - filtr zapewne nie był z wąską oprawką?
Wersja do druku
To winietowanie najbardziej jednak widoczne jest przy ogniskowej 17mm,po zdjęciu filtra to samo,przynajmniej w wizjerze.
W wizjerze 50D widzisz mniej niż matryca, więc skoro to widzisz to jest to niepokojące. Ja nawet z nakręconym filtrem (jakieś 4mm grubości) nie widzę nic takiego.
No właśnie martwi mnie to,że widać to już wyrażnie w wizjerze, 17mm wszystkie narożniki ciemne , schodzę do 20mmm i ustępuje:(
To jest nowy obiektyw, czy używany?
Nowiutki!
Mógłbyś podesłać przykładowe fotki bez filtra polaryzacyjnego przy f/2.8 i f/4? A może poza polarem tam jest nakręcony jeszcze UV??
Taki wyraźny efekt jak na zdjęciu może dać tylko wkręcony poważny zestaw filtrów i to grubych. W każdym razie coś tuż przy przedniej soczewce.
ja w sumie używałem 3 takie obiektywy z 40D i żaden tak nie winietował, poza tym w 50D jest opcja w menu do regulacji winietowania. może nie tyle regulacji co do jej pozbywania się za pomocą jakiegoś programu. a może ten pierścień na którym piszą dane obiektywu jest krzywo przyklejony i zachodzi na soczewkę:(
f 2.8 17mm !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
f 2.8 17mm