Witam wszystkich.Powiedzcie mi czy to normalne,że przy maksymalnej ogniskowej pojawia się silne winietowanie tego obiektywu? Widać to już w wizjerze a na zdjęciach jeszcze gorzej.![]()
Witam wszystkich.Powiedzcie mi czy to normalne,że przy maksymalnej ogniskowej pojawia się silne winietowanie tego obiektywu? Widać to już w wizjerze a na zdjęciach jeszcze gorzej.![]()
Wrzuć przykład fotki. Ciekaw jestem jak duże jest to winietowanie.
Mi ten obiektyw z 40D winietuje w normie. Najlepiej jakbyś pokazał jakiś przykład. Może coś Ci się w obiektywie rozjechało.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ta fotka to akurat ogniskowa 17mm, ale widać ,że chyba coś nie tak?
Ostatnio edytowane przez tomback ; 30-12-2008 o 19:45 Powód: Automerged Doublepost
To nie jest normalne.
A masz dobrze założoną osłonę? Może jakiś filtr?
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
to na pewno nie jest normalne, moj 24-105 na 40D winietowal slabiej na pelnej dziurze. a na wiekszych przyslonach np f/4, f/5.6 winietowanie ustepuje?
rozumiem ze ogniskowa 55 i przeslona f/2.8 (brak EXIF'a w zdjeciu)?
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Osłony nie mam ,ale ta fota była robiona na próbę z polarem.
To może być problem - jeżeli polar nie był typu 'slim' to przy 17mm może winietować. Zrób zdjęcie bez polara.
f3.5, 17mm i filtr polaryzacyjny.