A nie lepiej 28-105 f/3.5-4.5 USM II Można go kupić za na prawdę dobre pieniądze, a jakośc tego zooma jest na prawdę przyzwoita
Wersja do druku
A nie lepiej 28-105 f/3.5-4.5 USM II Można go kupić za na prawdę dobre pieniądze, a jakośc tego zooma jest na prawdę przyzwoita
Tamron ma w anonsach 18-270 VC (ze stabilizacją). Ma się pokazać u polskiego dystrybutora (w FotoTechnice) pod koniec listopada. Używałem Tamrona 28-300 VC i chociaż to szkło ciut :) jakościowo było gorsze od stabilizowanej 28-300 Canona za to jest o ponad 5000 tańsze i moim skromnym zdaniem jest to niezgorsze rozwiązanie dla leniuszków, na rower, wyjazdy itp. Jego dwie wady:1)brakowało tych 10 mm na początku ogniskowej, 2)wyturlał mi się z niezapiętej torby jak klęczałem z makroszkłem przy niziuteńkim planie - nie poczułem. Służy już komuś innemu.
@Kosmo - znowu moje lenistwo ;) 105? Zbyt krótko :) Z drugiej strony jasność obiektywu skłania do przemyślenia sprawy.
@drrzazga - od 18 jest OK, jednak 28 to zbyt wąsko. 28x1,6 to już prawie 45mm :\
Szukam czegoś naprawdę uniwersalnego i coraz bardziej skłaniam się do Canona 18-200 ze stabilizacją.
ponawiam prośbę: ktokolwiek zna, ktokolwiek wie o zdjęciach pełnowymiarowych z tego obiektywu, zna linki, to proszę o wskazówki :)
Może zatem zaczekaj ten miesiąc. Ma być za ok 1800
http://www.tamron.pl/?/aktualnosci/p...)_MACRO_(_B003)
wd2001
1.
- Canon 18-200: najnowszy model
- Canon 28-135: starszy model (stabilizacja ponoć gorsza) pod pełna klatkę
- Sigma: nie zawsze lubi się z Canonem
- Tamron: w tym (Twoim) przypadku bym o nim nie myślał
2.
FF będzie współpracował z 350D
3.
Fotek szukaj w sieci
4.
Nie sądzę aby ktoś z handlowców pożyczył Tobie do testowania Canona -o paru grzecznościowych fotkach w sklepie możesz myśleć (weź wtedy najlepiej z sobą swoje body).
5.
Przeczytaj link, który polecił Tobie jeden z forumowiczów. W jego lekturze znajdziesz coś dla siebie.
Janusz Body
Masz jednocześnie dużo racji i cierpliwości w swoich wypowiedziach, czego nieraz tutaj bardzo często brakuje innym osobom. W związku z tym proponuję, abyś został moderatorem. Piszę oczywiście szczerze bez żadnej złośliwości w stosunku do kogokolwiek. Zresztą jesteś tutaj "trochę" dłużej odemnie i swoje zdanie w pewnych kwestiach masz wyrobione. Pozdrawiam.
Ja też nie spodziewam się pożyczki (a właściwie użyczenia) od handlowców. Raczej nie mają w tym żadnego interesu :) Szukam czegoś takiego jak oferuje http://www.sigma-procentrum.pl/ - za niewielkie pieniądze możliwość sprawdzenia wg własnych wymagań.
Rok temu kupiłem 40D potem napisałem bardzo podobnego posta jak Ty i dostałem taką samą odpowiedź jak Ty. Przez rok pstrykałem foty bo to tylko tak można nazwać czytałem i pisałem na tym forum pstrykałem dalej a ostatnio nawet na ślubie byłem. Podpowiem Ci jedno wszystko zależy od tego jak traktujesz fotografię (hobby, pasja, zarobek, czy totalna amatorka). Janusz body napisał wiele tematów pomagając wielu forumowiczom całą swoją ogromną wiedzą RESPEKT i Tobie również odpowiedział właściwie . Kupiłeś aparat masz już 2 szkła piszesz na forum czyli myślisz o temacie konstruktywnie i na pewno dojdziesz do tego że aby mieć ładne zdjęcia trzeba trochę zainwestować i że nie ma jednego do wszystkiego i do tego uniwersalnego.
Od Ciebie zależy jaką drogą do tego dojdziesz.... tanią czy drogą .
Ja odkładam długo i kupuję drogo ale starcza mi to na długo i daje masę satysfakcji jak już to kupię, i potem nie muszę już tego odsprzedawać za bezcen
Alę to co Ty zrobisz to już inna bajka
jeśli jest się 'niedzielnym pstrykaczem', a robiąc zdjęcia lustrzanką nie zmienia się trybu (umiejętnie, potrafiąc wykorzystać) z 'zielonego prostokąta' to prawdopodobnie 'lepsza jakość' przejawi się jedynie w mniejszych szumach przy większych wydrukach (np formatu A4). Do spacerowego pstrykania zdecydowanie wolałbym dobry kompakt niż ostatnio popularne lansowanie się 'mam lustrzankę z XMpix i zoomem 18-500 - patrzcie oooo ooo ooo'. Nie dość że lustrzanka dużo miejsca zajmuje, to ciężej się ją obsługuje. Janusz Body dobrze radzi.
Z Waszych porad wynika mi jasno, że... powinienem zrezygnować z zakupu :)
Najpierw trzeba się nauczyć robić zdjęcia a potem dokupić obiektyw do umiejętności. A jak się nie chce wymieniać obiektywu, to najlepiej kupić bardziej zaawansowaną "małpkę".
Dziękuję za wszystkie porady - prawdopodobnie ustrzegliście mnie od zbędnego i prawdopodobnie niezbyt udanego zakupu ;)
z tymi obiektywami zrobisz wszystko, polecam jeszcze najtanszy obiektyw jaki chyba jest za 280zl czyli Canon 50mm f/1.8, super do fotografii ludzi/zwierzat itd z bliska
a to jakie robisz zdjecia, przy takim sprzecie jaki masz to nie ma znaczenia co kupisz, licza sie juz tylko umiejetnosci, tym sprzetem mozesz zrobic fotki lepsze od profesjonalistow