9 to wg mnie tez moje najlepsze
zadnych HDR i innych takich
po prostu polar, statyw i szara polowka.
poprawilem tylko levele i dodalem lokalnie kontrastu, bo jak to w gorach zamglenie wyszlo na dalszych planach.
fajnie ze sie podoba
Wersja do druku
9 to wg mnie tez moje najlepsze
zadnych HDR i innych takich
po prostu polar, statyw i szara polowka.
poprawilem tylko levele i dodalem lokalnie kontrastu, bo jak to w gorach zamglenie wyszlo na dalszych planach.
fajnie ze sie podoba
no wiec kolejna proba:
10
Ładne, tylko trochę przeszkadzają mi te słupy i linie elektryczne.
majowe mistrzostwa swiata w enduro
kwidzyn
Mam pytanie, chociaż widzę, że nie podejmujesz dialogu z Koleżeństwem - 9. to panorama czy crop?
nie rozumiem dlaczego nie podejmuje dialogu?? :D
uwagi kolegow biore szczerze do serca i staram sie z nich korzystac
ale jestem ograniczony czesto brakiem czasu lub dostepu do kompa ;|
i obiecuje ze postraram sie udzielac tak czesto jak mi na to czas i zonka pozwoli :D:D:D
9 to jest krop ale tylko od dolu
niestety ciachnalem te chmure nad czym mocno ubolewam
ogolnie uzylem tam sigmy 10-20 szarej polowki i polara marumi
potem delikatnie poprawilem na kompie
prawde mowiac ciesze sie z tego zdjecia bardzo bo wreszcie uzyskalem zadowalajacy efekt nie w kompie a na "miejscu"
no i znalazlem swoj sposob na ostrzenie fotografii po zmniejszeniu ktory bardzo mi przypadl do gustu
a mianowicie przy zdjeciu okolo 800X500 pix kopiuje warstwe robie na niej Hi-Pass z malym parametrem (1 lub mniej pix) i ustawiam tryb mieszania na overlay
co jest za przeostrzone maskuje
wiem ze nie odkrylem tym ameryki ale szukalem czegos takiego od dawna polecam kazdemu;]
Może uczulona jestem, ale nie mam przekonania do galerii, w których autor nie odnosię się do uwag, ograniczając się do wrzucania zdjęć. Mam wrażenie, że jestem w muzeum i wpisuję się do księgi pamiątkowej.
Duża frajda, też się cieszę, jak mi się uda.Cytat:
9 to jest krop ale tylko od dolu
niestety ciachnalem te chmure nad czym mocno ubolewam
ogolnie uzylem tam sigmy 10-20 szarej polowki i polara marumi
potem delikatnie poprawilem na kompie
prawde mowiac ciesze sie z tego zdjecia bardzo bo wreszcie uzyskalem zadowalajacy efekt nie w kompie a na "miejscu"
Skomplikowane :DCytat:
no i znalazlem swoj sposob na ostrzenie fotografii po zmniejszeniu ktory bardzo mi przypadl do gustu(...)
Ja ostrzę zwyczajnie, przeważnie używam "inteligentnego ostrzenia" lub ostrzę tylko krawędzie w PSie.
U Ciebie widzę jednak artefakty, zwłaszcza na grzbiecie górskim po lewej.
A zdjęcie ładne, zdjęłabym może odrobinę nasycenia, ale niekoniecznie.
orajt master myslalem ze moje nieodpowiadanie nie razi
bede wiec odpowiadal ;]
co do sposobu ostrzenia to kwestia gustu
fakt teraz sie przyjrzalem i artefakty sa
robilem tez odbitke z tego zdjecia 20x30 i tam jest gut
wiec zapewne po zmniejszeniu i wyostrzeniu pojawily sie jakies niespodzianki :mrgreen:
Anoo są.
Aaaa... jesteśmy w domu - do prezentacji w necie i do wydruku ostrzy się zupełnie inaczej. Ja ostrzę zdjęcie w konkretnym wymiarze i jest to ostatnia czynność przed zapisaniem jotpega. Jeżeli potrzebuję mniejszego, a nie chce mi się od początku obrbiać, to zmniejszam takiego jotpega i potem bardzo delikatnie ostrzę raz jeszcze, bo każde zmniejszenie to utrata ostrości. Ale robię to wszystko na oko i o szczegóły musiałbyś zapytać kogoś bardziej zorientowanego.Cytat:
robilem tez odbitke z tego zdjecia 20x30 i tam jest gut
wiec zapewne po zmniejszeniu i wyostrzeniu pojawily sie jakies niespodzianki :mrgreen:
prawde mowiac przestalem sie przejmowac ostrzeniem tak mocno
wyostrzam - i jak ogolnie mi sie podoba to wstawiam
nie przygladam sie artefaktom
sa to trudno wazne ze na odbitce nic nie ma ;]