-
Autofokus HSM w Sigmach jest trochę bardziej nerwowy niż w Canonie. Szybkość jego pracy jest porównywalna (przelot od skrajnego do skrajnego położenia nie zajmuje więcej niż sekundę) ale na końcu gdy "precyzuje" ustawienie ostrości wykonuje kilka minimalnych nerwowych ruchów, czego w Canonie raczej nie ma. Jest to zapewne związane z tym że niefirmowy obiektyw dłużej "odgaduje" co do niego mówi aparat niż firmówka Canona. Przy tym pracę autofokusa można wyczuć jako delikatne drgnięcia na pierścieniu ostrości, a w Canonie nie jest to w żaden sposób wyczuwalne- konstrukcja sprzęgła Sigmy musi być zatem nieco inna. Druga rzecz, która mi się w Sigmowskim obiektywie mniej podobała to brak limitera zakresu ostrzenia. W ciemnych warunkach oświetlenia ma to spore znaczenie, bo AF nie musi przelatywać w poszukiwaniu ostrości całego zakresu- tj. ustawia szybciej. Myślę jadnak że rzeczywiście warto sprawdzić sobie Sigmę przed zakupem w jakimś sklepie (zdarzają się w Fotojokerze).
Co do wersji to zdaje się że wszystkie są z grubsza nieodróżnialne jeśli chodzi o ostrość- zerknij na optyczne.pl i testy wersji makro i makroII. Mógłbym jednak sądzić że im nowsza wersja tym może mieć lepsze pokrycia antyodblaskowe soczewek, bo postęp w tej dziedzinie jest widoczny u wszystkich producentów.
Pozdrowienia
PS. O ile się nie mylę- pozdrowienia dla architektów z Łodzi od architektów z Łodzi ;).
-
Ok dzieki za konkret , HSM nie mialem okazji sprawdzic , zwykly tak , stad lekkie obawy ogolnie co do kolejnej Sigmy ale mysle ze sprawdze ja :)
PS. Heh nick nieco zmyla - przyszlego miejmy nadzieje ale dzieki rownierz pzdr ;]
-
MM-architekci
Jak nie szukasz nowego sprzetu a mowisz ze C70-200/2,8 jest troche nie na Twoja kieszen to moze poszukaj na Allegro. Ja swoj C70-200/2,8 trafilem dokladnie za 2300zl ( niestety model bez IS ) mozna czasem trafic perełke tylko trzeba miec fart bo wcisnalem kup teraz kilka minut po wystawieniu aukcji.
-
Ale na taki fart czasem przyjdzie dlugo czekac ;] , wiem o czym mowisz , czasem takie aukcje sie pojawiaja , czasem to jednak ryzyko male. Za bardzo czekac na taka okazje nie mam co bo przepadna okazje do robienia zdjec , zdecydowalem sie na Sigme 100-300/4 , zobacze jak sie spisze, opini sa ok , jak zwykle kwestia dobrego egzemplarza , a wybralem bo taka ogniskowa i w zasadzie to swiatlo mi pasuje i wystarczalo poki co , a tak bede szukalem okazji z C70-200/2.8 ;] , dzieki