Pochwal się co za zdjęcia tam znalazłeś:)
Wersja do druku
Pochwal się co za zdjęcia tam znalazłeś:)
Jak tylko coś się uratuje, to wrzucę w oddzielną galerię :)
Chociaż chyba powinienem się bać.. Wujo pracował w MSZecie, a ten wyjazd to była Estonia na przełaj przez obwód Kaliningracki... A to przecież środek zimnej wojny :mrgreen: Jeszcze pójdę do piachu za ujawnianie tajemnic wojskowych
W sumie dalej nie wiem, jak cykac fotki 20 letnim filmem, ale moze jakos sobie poradze :) wrzuce efekty. dziekuje za zauwazenie mojej plci, chociaz na forum to przeciez nie ma wiekszego znaczenia :)
Lesiu, ten cytat pod postami, to z Wellsa jest? :)
Fotki cykaj tak samo jak każdym innym. Tylko sposób wywołania się różni.
Musisz założyć spadek światłoczułości o co najmniej 1 EV i zadymienie kliszy. Trzeba poinformować lab o parametrach naświetlania, tzn czy negatyw był forsowany, czy nie, aby nie dublować forsowania przy wywoływaniu, bo to wzmoże zadymienie. Klisza jest kolorowa i "oddymiaczy" do ORWO NC21 raczej się nie znajdzie. Lab może w zasadzie wywoływać go przy wyższej temperaturze, niż nominalne 20°C, aby wyciągnąć światłoczułość, ale jeżeli wprowadzisz korektę np na +1,5EV, to wywołanie prawdopodobnie zrobią w nominalnej chemii. NC21 miało tendencję właśnie do niedoświetleń w okolicach 0,5EV
kolega z góry bardzo mądrze napisał.. jak tak od siebie dodam, że chyba lepiej robić zdjęcia w słoneczną pogodę - chyba będzie trochę więcej wybaczać
Bazując na niewielkich doświadczeniach z takimi zabytkami (no może nie aż takimi ;)), skłaniałbym się do przyznania delikatnej racji atsf.. Na twoim miejscu zrobiłbym na wstępie kontrolne dwie rolki, jedną wołaną wg. wskazań, drugą forsowaną na 200 (a jeszcze lepiej na 160). A potem.. No cóż. "Sądzić ich będziesz po wynikach" ;)
Swego czasu pstrykałem na 15_letnich ORWO, ale B&W i jeszcze Zenitem. Wyniki nie odbiegały od normalności. Ale jak sie zachowa jeszcze starszy kolor.. Myślę że nie tylko ja z ciekawością czekam na efekty :)
a jeśli chodzi o mały OT:
WOW Zdobyłaś główną nagrodę! :) Na kilka pytań o cytat, tylko ty trafiłaś w sedno :mrgreen: A skąd taka znajomosć George'a Herberta?
Przepraszam, ale ja nic z tego nie rozumiem, moze poza... nie w zasadzie to nic nie rozumiem. Tak troszke bardziej lopatologicznie, co mam konkretnie przycisnac na moim Canonie eos 500 n, zeby mi zdjecie wyszlo? Zmniejszylam ISO ze 100 na 80 a nawet 64, i cykam normalnie, jak slonko swieci.
Lesiu, Wellsa zawsze lubilam, szczegolnie Opowiesci Fantasztyczne, a Kraine Slepcow wzielam sobie nawet jako material dodatkowy do pracy licencjackiej z lit angielskiej. Jesli chcesz, moge Ci podeslac artykul o troche odmiennej interpretacji. Jest po angielsku.
ojojoj.. :cry:
No to trochę roboty cię czeka. Jeśli masz nieco wolnego czasu, zacznij czytać Szkołę Fotografii CB. Mądre głowy rzeczą tam bartdzo dużo fajnych rzeczy ;)
A jeśli chodzi o Twoje 500n i forsowanie.. Proponuję ten wątek: http://canon-board.info/showthread.p...rsowanie+filmu
OT - Do licha, z czego pisałaś ten licencjat przy takich "materiałach dodatkowych"? :shock: Jestem pod wrażeniem :)
I z wielką chęcią poproszę o artykuł ;) Mój adres mailowy jest w moim profilu (kliknij na mój nick/publiczny profil/kontakt)