Fractale :)
połż gdzieś ten plik to Ci to zrobię :)
Wersja do druku
Ja zawszę zmniejszam o ~500px i walę za każdym razem smart sharpen ustawione odpowiednio na 15 i 0,5. Wygląda o niebo lepiej, niż jakbym miał pomniejszyć i walnąć np. 60 i 0,5 ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ok, tylko pytanie, gdzie to umieścić? Na hostingu znam się mniej więcej tak samo, jak na powiększaniu zdjęć do formatu brystolu :mrgreen:
BTW, ta opcja, fractale, to jakieś narzędzie w PS, czy raczej jakiś sposób? Przeleciałem się po liście filtrów w CS2 i nie znalazłem tego cudaka...
wyslijto.pl chociażby
http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html i przeczytaj o ostrzeniu
Plugin do PS - Genuine Fractals się nazywa.
Bo to jest mit - kiedyś w celach naukowych wałkowałem takie dwa czy trzy uczone tutoriale przez pół dnia (powiększanie drobnymi kroczkami, ostrzenie po każdym kroczku, blurowanie, znowu powiększanie...) i kicha wyszła totalna plus strata czasu - najlepiej i tak wyszło powiększenie jednym strzałem plus podostrzenie z głową. Jak pikseli brakuje - to brakuje. Do pewnego stopnia można próbować z tym walczyć, ale bez przesady...
A noisem przy takim powiększeniu bym się nie przejmował: i tak zrobi się mydło ;)
Ja osobiście bym po powiększeniu dołożył sztucznie ziarno, zeskanowane z filmu (podawałem linki na forum).