To nie przesada, a zaakcentowanie różnych wymagań.
Wersja do druku
Jakość samego hardware'u + software. Nie da się porównać składaka na low-endowych gratach z przemyślaną konstrukcją, projektowaną i produkowaną wg znacznie wyższych reżimów technicznych. Choć iMac to jeden z gorszych Maców, to i tak jest to przepaść.
:-)
Nie wiem wszystkiego. Co więcej, wiem bardzo mało. Jednak aby użyć nawet tyle ile wiem, potrzebne są jakieś argumenty. Jak na razie nic takiego z Pańskiej strony nie padło. Chętnie się dowiem w czym przesadzam i ustosunkuję się. Zapewniam, że jeśli tylko zdołam, bardziej merytorycznie, niż "przesadzasz".
iMac 20" ma TN. O "zaletach" nie ma chyba po co dyskutować. iMac 24" ma wyświetlacze czterech linii (w tym S-IPS), trzech różnych dostawców, ze sterowaniem 8 bitowym. Proste domowe Eizo ma wyświetlacze (S-PVA) jednej linii, specjalnie produkowanych do Eizo, z 10 bitowym kolorem.
PS. S-IPS jest w ACD, ale to wcale nie zaleta.
Jesli chodzi o monitory to sie nie odzywam - ale jesli chodzi o inny hadware to:
Graty - pomijajac plyte glowna - sa dokladnie te same co w macu i ciezko je nazwac low-endowymi. Konstrukcja takze jest uniwersalna i sprawdzona od kilkunastu lat - smiem wrecz twierdzic ze w dobrej klasy obudowie bedzie to wszystko dzialac w sporo nizszych niz w maku temperaturach. A hasla typu wyzsze rezimy techniczne to marketingowy mit - procz ladnie wygladajacego sloganu nie przeklada sie to w najmniejszym stopniu na wydajnosc czy zywotnosc - podzespoly wychodza zreszta pewnie z tej samej fabryki co sprzet do pc. Zreszta slyszales kiedys o firmie ktora montuje identyczne komputery co apple i sprzedaje je z leopardem za polowe ceny? Wlasnie sie procesuja;)
Rozumiem ze apple jest ladne, kompaktowe, terndi i z user-friendly leopardem ale jesli dla kogos priorytetem jest wydajnosc to taki mak jest calkowicie nieoplacalny. Za 6000zl(wprawdzie bez monitora) mozna zlozyc potwora z 16gb ramu i quadem - a dobrze wykastrowany windows wydajnoscia wcale nie odstaje od makosa na porownywalnych configach.
Tak btw przy ipodach jest dokladnie ta sama sytuacja - odtwarzacz muzyczny mily dla oka, modny i mocno chwalony a polska firma vedia robi sporo tansze odtwarzacze ktore jakoscia dzwieku doslownie niszcza ipody. Magia marki i wyglad - nic wiecej ;)
Opiszę to kilkoma prostymi przykładami. Chcę zapisać fragment tekstu ze strony www - zaznaczam go i przeciągam na biurko lub do folderu. Zdjęcia i linki można zapisywać w ten sam sposób. Chcę wysłać zdjęcie na imageshack - chwytam je i przeciągam na ikonkę image uploadera w dashboardzie, a po kilku sekundach link mam w schowku (wystarczy cmd+v). Chcąc otworzyć praktycznie cokolwiek w czymkolwiek chwytam i przeciągam. Na Windowsie, żeby zrobić to samo, musiałbym się o wiele bardziej naklikać. Do tego automator, czynności katalogów, czy jak narazie całkowita niezawodność w moim przypadku. Do windy nie wrócę, choćbym miał przez to siedzieć na o wiele słabszym sprzęcie.
PS: O Expose i Spaces zapomniałem ;)
Ano właśnie. Proszę nie mylić konstrukcji i elementów wyposażenia. Wspólne mogą być tylko procesor i dysk. Rozwiązania układowe reszty są różne. Płytę, moduł pamięci można o oparciu o te same scalaki zaprojektować i wykonać na dziesiątki sposobów. Nie elektronikowi jest to jedna chwała, więc ciężko dyskutować.
Przekłada się przekłada. I to bardzo. 15 letni sprzęt makówkowy, czy nawet inny firmowy, z tzw "lepszej półki" nadal może działać. Składaki w takim wieku najczęściej już nie istnieją. A że są robione w tej samej fabryce? Racja. Z tej samej chińskiej fabryki wychodzą też buty wyczynowe i tenisówki po 10 zł.