Dzięki za wszelkie uwagi. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie ostatecznie :)
Wersja do druku
Dzięki za wszelkie uwagi. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie ostatecznie :)
Nie zapomnij w tym wątku opisać czy wyszło i jak wyszło :)
Dopiero wtedy będzie miał wartość dla potomnych :)
Merger, spokojnie :) Po co 3-4 lampy? Do zdjęcia podanego w linku spokojnie wystarczy 1 lampa, ewentualnie lampa + blenda. Poza tym kolega Strybus pisał, że dopiero zaczyna pracę w studiu, więc niech najpierw popracuje z jednym źródłem światła, a dopiero później zacznie mieszać 4 :)
Ps. Strybus, jeżeli nie używasz światła zastanego, tylko flash, to czas = czas synchronizacji (dla 30d 1/250s)
Pozdrawiam,
tak. do tamtego zdjecia jedna wystarczy, co tez tam napisalem :)
ja wychodze z zalozenia, ze 4 lampy, bo:
- 2 oswietlajace postac (z softami)
- jedna do wlosow (bez softa, moga byc wrota, czy co tam innego do nakierunkowania lub skupienia swiatla)
- lampa doswietlajaca tlo
wg mnie, zdjecie z prezentowanego przykladu robione bylo przez doswietlenie stalym swiatlem estradowym z gory. Podejrzewam, ze moc to ok 300Watt, do tego ciemna sceneria i jasne ubranie tancerki spowodowaly duzy kontrast. Oswietlenie na tyle mocne, aby zdjechac z czasem na ok 1/500 moze mniej, f ok 5.6, i duza ogniskowa, co dodatkowo wykontrastowalo tlo. Bardzo zblizone efekty do prezentowanego zdjecia, osiagam na galach bokserskich fotografujac wlasnie z parametrami zblizonymi do tych, ktore podalem.
aaaa, zapomnialem dopisac, ze swiatlo oczywiscie punktowe, nie soft.
Oto efekty mojej pracy :)
Zgodnie z sugestią przedstawiam 2 zdjęcia:
Ostatecznie sprzęt wyglądał tak, że miałem:
- lampa 1000W + softbox 180cm
- lampa 500W + softbox 90cm (o ile dobrze pamiętam)
- czarne tło
Wydaje mi się, że jak na początek to wyszło... i do tego zobaczyłem jak trudno jest ustawić takie światło jakie chce się uzyskać. Było trochę trudniej przez brak światłomierza no i okazało się, że na 3m szerokie tło to za mało na "ruchome" zdjęcia (te przeze mnie zaprezentowane były pozowane więc tu tło było dostatecznie szerokie :) )
Ciekawy jestem Waszej opinii.
drugie spoko. pierwsze tez bylo by spoko, ale:
1) ucieta reka
2) rozjasnianie wlosow lekko niedokladne i mamy biala obwolutke :)