żeby nie zakładać nowego wątku...
jak zrobić w Camera RAW (PS CS3) tak, żeby najpierw "obrobić" wszystkie zdjęcia z katalogu bez wywoływania, a dopiero na samym końcu puścić wywołanie wszystkich zdjęć?
Wersja do druku
żeby nie zakładać nowego wątku...
jak zrobić w Camera RAW (PS CS3) tak, żeby najpierw "obrobić" wszystkie zdjęcia z katalogu bez wywoływania, a dopiero na samym końcu puścić wywołanie wszystkich zdjęć?
Zaznaczasz wszystkie w Bridge, Open, ustaw pasek z miniaturami sobie tak by było wygodnie (ja lubię pasek po lewej), otwierasz po kolei z miniatur i wprowadzasz korekty - zapisują się na bieżąco. Otwierasz następne itd itp a potem select all i save/done czy co tam ci pasuje.
dzięki - już wszystko działa :)
Witajcie, może coś doradzicie...
Mam 40D i dotychczas robiłem zdjęcia w JPG i właśnie postanowiłem zapoznać się z formatem RAW. Od niedawna obrabiam zdjęcia w PS CS3.
Zrobiłem kilka zdjęć w JPG i kilka w RAW, wrzuciłem do kompa, dalej "go to Bridge" i problem polega na tym, że JPG-i widać w miniaturkach i można je otwierać, natomiast RAW-y są niewidoczne (nie widać miniaturek zdjęć, widać za to ikonki Irfan View) i nie moge ich otworzyć.
Szukałem informacji w "szukaj" :). Próbowałem ściągnąć nową wtyczkę Camera RAW do katalogu PS - bez poprawy. Przy próbie otwierania zdjęcia w RAW pojawiało sie info o niewłaściwym formacie dokumentu. Dalej po przeczytaniu tego postu znalazłem katalog "Plug-ins" (pod troche inną ścieżką niz podane wyżej). Ściągnąłem ze strony producenta plik (wtyczkę) Camera RAW 4.4.1 do powyzszego katalogu. Kolejna próba otwarcia zdjęcia w RAW, bez efektu, jeszcze jedna próba i tu zaskoczenie. Otworzył zdjęcie w Camera RAW ale ikony/miniaturki zdjęć w Bridge nadal sa niewidoczne...
Co robie nie tak?
Próbowałem też zainstalować Camera RAW 4.3.1 z płytki dołączonej do Digital Foto Video i kiedy klikałem na plik aby go zainstalować system otworzył PS i pojawił sie podobny komunikat o niewłaściwym formacie dokumentu... :(
P.S. Sorry za długi opis problemu, ale właśnie miałem zamiar zacząć uczyć się obsługi formatu RAW...
Prawidłowa ścieżka to: Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS3\File Formats
I nie kombinuj z inną.
No właśnie chciałbym nic nie kombinowac ale w moich folderach Plug-ins jest w zupełnie innym miejscu, jak niżej:
Program files\Adobe CS3\Adobe Photoshop CS3\Plug-ins
Czy zostawic tak jak jest czy coś zmodyfikować?
Dziwne że tak jakby w ogóle wczesniej nie widział Camera RAW i nie łączył go z PS.
Teraz co prawda otwiera zdjęcia, ale nie pokazuje miniaturek zdjęć, więc coś jest nie tak.
No niestety zrobiłem jak piszesz i bez zmian, tzn otwiera pliki RAW ale miniaturki sa niewidoczne (zamiast nich widzę ikonki Irfana - utrudnia to pracę).
W tej właściwej lokalizacji była juz wcześniejsza wersja CR, zamieniłem ja nowszą i nic...
Czy po dwukrotnym kliknięciu na Camera Raw w Plug-ins'ach program ten powinien sie też otwierać, czy tylko jak klikamy na zdjęcie w formacie RAW?
U mnie po dwukrotnym kliknięciu na ikone Camara Raw otwiera się PS i wyswietla sie informacja: "Could not complete your request because it is not the right kind of dokument"
Nie wiem czy jeszcze da sie coś zrobic czy tylko instalacja od nowa...
Z tego co opisujesz, to widac jak na dloni kompletny brak wiedzy na temat dzialania programow i 'rozumienia' architektury systemu. Plugin, to plugin -> jest wywolywany poprzez program glowny, jest zewnetrznym programem, korzystajacym z interfejsu oraz API programu glownego. Raw, poprzez CR, bedzie realizowany przez samego PSa, poprzez wlasnie ten plugin i nic wiecej. Ikonki mozna zmienic poprzez usuniecie przypisanych im ikon we wlasciwosciach plikow (system).
Zdrowko