Różnice widać. 12 bitów z 5D wygląda lepiej niż 14 bitów z 40D :)
Wersja do druku
Focilem wczoraj piknik lotniczy w Krakowie i co do AF nie mam zadnych zastrzezen.
Slownie jedno zdjecie bylo nieostre, ale to moj blad bo podczas panoramowania nie trafilem w samolot <lol>
AF piatki jest minimalnie, ledwo zauwazalnie wolniejszy niz w 40D, ale mniej sie myli.
Zazwyczaj podczas sesji robie 200-300 zdjec. W 40D mialem okolo 10 nieostrych, w 5D jedno albo zadne.
Teoretycznie (i tylko w RAW!) 14 bitów daje łagodniejsze przejścia tonalne przy ekstremalnym "rozszerzaniu" tonalnym możliwie wąskich fragmentów/wycinków całkowitej rozpiętości tonalnej pliku - zwłaszcza w cieniach (gdzie ta gradacja jest mniej płynna). Z moich obserwacji wynika, że 14-bitów daje realne (choć nie oczywiste) korzyści jeśli chodzi o urodę/subtelność szumów na wysokich czułościach - a więc również w cieniach - i zdaje się dobrze to wykorzystywać Digic III pokazując to już nawet w JPEGach. Z kolei w światłach również teoretycznie możnaby forsownie wyciągać o jakiś drobny ułamek ułamka więcej informacji z przepałów, ale nie ma to nic wspólnego z jakimś cudownym zwiększeniem rozpiętości tonalnej a tylko z jej jeszcze gęstszym podzieleniem i wcale nie ma pewności, że matryca jest w stanie taką wyższą rozdzielczość tonalną wykorzystać (zwłaszcza w światłach). To wszystko są więc przypadki, których łatwiej unikać niż dostrzec potencjalne korzyści.
Mając tak dobrą matrycę jak w 5D łatwiej uniknąć kłopotliwych szumów niż mając jedynie przetwornik wysokiej rozdzielczości przy matrycy jednak bardziej szumiącej.
No to teraz będzie się działo. :mrgreen:
Jednak wszystkie wasze odpowiedzi wskazuja no to by oszczedzic i kupic 5d choć 40D jest naprawdę w moim zasiegu tak na 5D trzeba jeszcze trochę odkładać. Najgorsze, że człowiek jest niecierpliwy i nie chcę kupić czegoś co potem bedzie chciał za rok wymienić, choć podkreślam, że 40D jest bardzo fajnym aparatem co nie znaczy, że moim 400D nie zrobie także udanych zdjęć. Z 5D podoba mi się plastyka zdjęć i głebia ostrości, to zupełnie inna bajka niż w Cropie.
Pozdrawiam
sylwek
Digic III ma znaczenie dla jakości obrazu w zakresie redukcji szumu wysokich ISO. To wszystko.
a po co miałby sprzedawać? i do tego tak tanio?
a po co kupil 5d? do zdjec lotniczo-sportowych?dla winiety?a moze dla "o patrzcie ja mam FF!!"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sylwek nie badz pedziwiatrem-masz super sprzet,jesli chcesz GO to dokup 85 1.8 i bedzie cacy.Rob zdjecia,nie czytaj,spij w nocy,rob zdjecia,....