Często sa organizowane pokazy militarne, czołgi, zabytkowe wozy bojowe itd.
Zaaranżować pole bitwy i w okopach sesje zrobić :)
To tez jakiś oryginalny pomysł :)
Wersja do druku
Często sa organizowane pokazy militarne, czołgi, zabytkowe wozy bojowe itd.
Zaaranżować pole bitwy i w okopach sesje zrobić :)
To tez jakiś oryginalny pomysł :)
Ja raczej stawiałbym na niekonwencjonalne pozy czy sceny a potem tło
Nie wiem czy oryginalne, ostatnio znajomym zrobiłem coś takiego:
http://strzelamkulture.pl/Galerie/aniafight.jpg
Osobiście uważam, że jakieś wyszukane sesje w stylu "przebieramy się za gangsterów" czy "pozujemy na czołgu" są mega kiczowate (najlepsze co widziałem to plener w salonie porshe...).. Trzeba też pamiętać o tym, że za xx lat jak będą chcieli zobaczyć swoje zdjęcia ze ślubu to niekoniecznie im się to spodoba.. i będą żałowali, że nie zrobili paru klasycznych shotów..
Dla mnie kiczowate sesje to takie w których każde sesje moich znajomych oglądam ciągle w tych samych miejscach typu park, czy okoliczny zamek.
Zero pomysłu i ciągle te same oklepane szablony.
Teraz od fotografa zależy aby zdjęcia nie wyglądały sztucznie, pozowane bo tego nie lubie. Najlepsze to takie spontaniczne i naturalne.
Bardzo często na zdjęciach widać jak młodzi grają, pozują i to wg mnie psuje cały urok tych zdjęć. Większą przyjemność z oglądania zdjęc juz mi sprawia sesja z przyjęcia gdzie wszyscy są wyluzowani i nikt tam nie pozuje.
Takie jest moje zdanie patrząc od strony konsumenta a nie fotografa.
Nie jestem teraz u siebie na kompie, więc nie mam linków pod ręką, ale:
wygoogluj sobie zapytania:
flashfavor
"trash the dress"
Ponadto galerie ludzi od których warto się uczyć robić tego typu zdjęcia:
yervant
joe buissink
denis reggie
martin schembri
jeff ascough
heyman
marcus bell
jerry ghonis
mam nadzieję że coś się przyda i pokażesz jakieś klatki z Twojej sesji.
http://www.wpja.com/index.htm
tam masz sporo nietuzinkowych galerii
A może spytaj młodych czym się interesują, fascynują, jakie mają hobby?
Może uprawiają jakiś sport itp.
Będziesz miał temat przewodni w którym młodzi czują się dobrze, a potem to już z górki ;)
pzdr
okreslenie ze przebieranki i na czołgu sa kiczowate to chyba tylko gust osoby wypowiadającej się bo czy to czołg czy porsze to jednym się podoba innym nie.
a po drugie czemu nie można kilku normalnych (klasycznych) zdjęc nie mozńa zrobic w takiej scenerii albo obok.
wszystko zalezy od gustua jak chca mieć w nietypowa sesja to albo te będzie nietypowe miejsce albo nietypowe pozy albo i jedno i drugie ale zawsze w takich okolicznościach możńa zrobic coś typowego...
KOlega chciał pomysły to dajemy i nie powinniśmy komentowac co jest kiczowate a co nie..
bo już tu był temat o kiczowatości i obciachu wśród fotografów...
Widziałem w zasadzie te same sceny w różnych galeriach i jedne były kiczowate a inne pełne uroku To chyba zależy od fotografa jaka fotka wychodzi
(no może za małymi wyjątkami - maski do nurkowania czy halogeny pod spódnicą :))
Z tego co zrozumiałem to młodzi chcą mieć wyjątkowe fotki a nie na maxa udziwnione Oczywiście granica jest płynna