hymmm złota myśl :mrgreen:
Wersja do druku
Chyba nie "wyszło" iż krytykuje 24-105:confused:
Jest to bardzo dobre szklo IMHO, lecz chcialem zaznaczyc iz trzeba byc swiadomym iz to swiatlo "4" i jesli to jest ok to dobry wybor - u mnie nawet na cropie nie jest za dlugie na dole (ale to kwestia oczywiscie co i jak foci sie).
Ale o czym wy ludzie gadacie??Chlopak ma rozmazane fotki i zamierza wywali kase w bloto bo nie do konca wie jak je robic. Co ma tutaj dyskusja na temat tego czy 24-105 to dobre cz nie dobre szklo.
Dawaj gosciu przykladowe rozmazane zdjecie i zaraz sie dowiesz prawdy :twisted:
A statyw masz?
A wężyk spustowy?
A mirror lockup/1:enable stosujesz?
Bo coś mi nie wygląda, żebyś rozmazywał z powodu czasów - sam byś to sprawdził...
teoretycznie aby nie mieć rozmazanego zdjęcia powinieneś mieć czasy nie mniej niż 1/120 przy tamronie jak masz pewną rękę to jeszcze 1/100 się uda wszystko powyżej tego czasu niestety się rozmaże przy canonie to jakieś 1/260 ale mogę się mylić jak by co to poprawcie
a może w końcu się okaże że nie chodzi o zdjęcia poruszone tylko nieostre, no ale zaczekajmy cierpliwie na to zdjęcie i będziemy mieli jasność
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przy canonie to teoretycznie jakieś 1/160sek choć ja na 70-200 przy 200 i przy 1/80 udaje się zrobić zdjęcie nie poruszone, więc to też kwestia dość indywidualna
ok chyba zaczynam lapac ze faktycznie potrzebuje jeszcze troche polazic z aparatem i zaczac w koncu bardziej sie przykladac bo niby statyw mam ale na spocery nie biore ;/ wszystkie foty robie narazie zreki np jak mialem na weekend 50 1.4 kolegi to mi cos takiego wyszlo
ale zakladajac ten temat chcialem sie glownie dowiedziec czy 24-105 zastapi mi 100 i czy faktycznie potrzebuje IS gdzie narazie wyszlo ze raczej nie ;]
ja nie widzę exif-a, ale mnie to bardziej wygląda na trochę nie ostre niż poruszone.
statyw na spacery... chyba nie bardzo, przynajmniej do prezentowanych zdjęć, by Ci się nie przydał
Brak EXIF-ów :) skutecznie uniemożliwia diagnozę ale wg mnie to również wina przekadrowanej małej GO skoro to 50/1,4
Pokaż lepiej zdjęcia z Tamrona swojego ale z EXIF-ami
Czy zastąpi? Jako 100mm zastąpi na pewno, jako prawie portretówka też trochę zastąpi ale jako macro w żadnym wypadku. Tamrona jak najbardziej zastąpi :)