Toś mnie zasmucił :-(Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Cała nadzieja w tym, że D70 Maćka ma taką możliwość, bo nie wiem czy chłopak wydoli na 4..5 20D z tele. Planował zakup jakichś kompaktów...może tu coś się dla niego znajdzie
Wersja do druku
Toś mnie zasmucił :-(Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Cała nadzieja w tym, że D70 Maćka ma taką możliwość, bo nie wiem czy chłopak wydoli na 4..5 20D z tele. Planował zakup jakichś kompaktów...może tu coś się dla niego znajdzie
Jest na liscie aparatów umożliwiających "authentication" w linku który podałem wczesniej, wiec pewnie tak.Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
Janusz
PS tam tez jest lista kompaktów.
Jak do tej pory nie widzialem wiele sposobow podrabiania RAW'a. Mysle ze opinia dobrego bieglego tutaj duzo powinna pomoc.
W niektorych urzedach niestety mozna trafic na duza ignorancje i nietechnicznosc... Najlepiej bylo robic w raw'ie... Wtedy drugiej stronie trudno by bylo znalezc drugiego bieglego ktory byl by w stanie zrobic rawa z jotpega :)
Moze byc 350D i RAW - spora szansa ze przyjma takie wlasnie zdjecie jako dowod.Cytat:
Qurcze - no wlasnie - "spora szansa" jesli to wchodzi w swobodne uznanie, to nie za fajnie...
Pozycz 20'stke od kogos za drobna oplata :mrgreen: ;)
"Swobodne uznanie" to CAŁE nasze sądownictwo a że sędziowie znają się na wszystkim najlepiej (lepiej wiedzą tylko ci z sądu, który jest o oczko wyżej w hierarchii) to jest jak jest. Jakie mamy sądy każdy widzi. "Niezbadane są wyroki bosk... eee... sądowe. Przepraszam Wysoki Sądzie" ;-)Cytat:
Zamieszczone przez eternus
To sąd orzeka co może być dowodem "w sprawie" a co nie i wszyscy specjaliści świata nie mają nic do powiedzenia.
RAW-a podrobić trudno ale nie jest to niemożliwe. Podrobić można wszystko nawet dolary. Myślę, że ważnym czynnikiem może być fakt jak szybko po zrobieniu zdjęcie zostało zdeponowane u "organów ścigania" albo czy i kto był świadkiem zrobiena takich fotek. Ale tylko "myślę" bo niezbadane są....
Janusz
Nigdy nie znajdziesz niezbitego dowodu. Nawet podpisanego cyfrowo, z tym swiadectwem autentycznosci RAW-a jakis cwany prawnik lub niemily sedzia moze zakwestionowac.Cytat:
Zamieszczone przez eternus
Tak wiec niewazne jak bys sie staral - zawsze bedziesz mial co najwyzej "spora szanse" .
Jedynie pozytywna opinia bieglego od fotografii jak wspomniano wyzej - wzmacnia twoje szanse, a nie jakas opcja w menu 20D czy 350D - ludzko/formalny czynnik wazniejszy niz techniczny.
Ocena opinii bieglego sadowego i jakichkolwiek dowodow pozostaje w gestii sadu. 100% pewnosci przyjecia dowodow nie ma. Mozna tylko zadbyc aby ta szansa byla jak najwieksza.
A to ciekawostka, gdy w ostatnim czasie likwidowałem kilka szkód komunikacyjnych w PZU wszystkie foty robili ich rzeczoznawcy cyfrakami.Cytat:
Ponieważ z Policją jestem w bardzo bliskiej kooperacji pogadam z chłopakami z kryminalistyki po weekendzie.