wiesz, jak się spojrzy co zrobili z 50/1.8 --> 50/1.8 II to strach się bać... ;)
Wersja do druku
Tutaj mamy na przykład 400d + EF-S60mm f/2.8 Macro USM:
http://www.imaging-resource.com/PROD.../YIMG_8782.CR2
http://www.imaging-resource.com/PROD.../YIMG_8804.CR2
http://www.imaging-resource.com/PROD.../YIMG_8892.CR2
Mój 400d zapisuje również obie pozycje FocusDistance ze szkłami 70-300IS, 24-105/4L IS USM, kitem oraz co ciekawe także z Sigmą 17-70!
Po dłuższej analizie stwierdzam jednak, że to bardzo zawodna informacja (przynajmniej odczytując ją poprzez ExifTool), zwłaszcza przy ostrości w pobliżu nieskończoności. Albo na przykład gdy odległość do obiektu fotografowanego nie zmienia się a ogniskowa podwaja (wobec poprzedniego zdjęcia), to FocusDistance się o dziwo zmniejsza i to prawie dwukrotnie (przykład z 70-300IS), co oczywiście nie odpowiada rzeczywistości. Mam wrażenie, że najdokładniej wartości Focus Distance sprawdzają się przy bardzo małych odległościach od obiektu. Co ciekawe UpperFD ma zazwyczaj wartość mniejszą niż LowerFD, oprócz przypadków kiedy występują tam wartości ujemne co już jest kompletnie dla mnie niezrozumiałe...
Co do 450d to przykro mi, ale jakoś teraz nie mogę niegdzie znaleźć przykładu... Mam coraz więcej wątpliwości czy to na prawdę był 450d... :(
ps EF 50/1.8II ani Tamron 55-200 NIE przekazują informacji FocusDistance.
Wychodzi na to, że trzycyfrowe body mają pewną przewagę nad dwu- i jednocyfrowymi :) Patrzyłem jeszcze na jakiś sampel z 5d+85 i nici.
Ciekawe jest to, co mówisz o zmianach wartości przy zoomowaniu - może jednostką jest ogniskowa? Nie mam teraz jak sprawdzić, bo mój 300d już nie działa :)
Ujemną wartością się nie przejmuj - to pewnie po prostu oznaczenie, że pole jest puste :)
Właśnie przypadkiem znalazłem dość ciekawe uzupełnienie zagadnienia z punktu widzenia DPP 3.3 i modułu Lens Correction. Cytuję za manualem do DPP 3.3 (str. 60).
Czyżby więc dopiero niedawno (od Marków III) Canon znormalizowła ten zapis w plikach RAW, tak że mógł go wykorzystać w DPP?Cytat:
About Shooting Distance Information Slider
- When correcting RAW images taken with the EOS-1Ds Mark III, EOS-1D Mark III, EOS 40D or EOS DIGITAL REBEL XSi/450D, the slider is set automatically according to the shooting distance information saved to the image.
However, if EF 50mm f/1.4 USM, EF 85mm f/1.2L USM or EF 28-70mm f/2.8L USM is used, it is set automatically to the right end at infinity position. You can then minutely adjust the distance by operating the slider while looking at the screen if the shooting distance is not infinite.
- When correcting RAW images taken with the EOS-1D Mark II N, EOS-1Ds Mark II, Eos-1D Mark II, EOS-1Ds, EOS-1D, EOS-5D, EOS 30D or EOS DIGITAL REBEL XTi/400D DIGITAL, it is set automatically to the right end at infinity position. You can then minutely adjust the distance by operating the slider while looking at the screen if the shooting distance is not infinite.
- [Shooting distance information] slider is applied to all the correction items with check marks.
Moment, przecież 400d i 450d wg Ciebie mają te dane, a wg mnie 30d, 5d, 1ds mk3 nie mają i to się nijak z tymi danymi nie zgadza.
Ponadto - upewniłem się, że wg exiftoola tych danych nie ma zarówno w rawie, jak i w jpgu. Chyba, że w jakichś innych polach...
Z ciekawości zajrzałem do RAW-a z 40D + EF 28-135 i pokazuje dane, jak najbardziej odpowiadają one odległości w metrach. Odległości były od 0.4 przy packshotach do 7-11m w terenie. Zauważyłem tylko, że przy bliskich odległościach wartość pola "FocusDistanceLower" jej odpowiadała, przy wiekszych odległościach była to natomiast wartość pola "FocusDistanceUpper".
W fotach robionych z EF 50 mkI nie ma nic.