Sugerujesz ze lepiej uciac babci rękę z lewej? Niestety babcia miała garba i zawsze w ziemie patrzyla. Wydaje mi się, że nie kazdy portret polega na tym aby portretowany gapil sie w obiektyw.
Wersja do druku
Sugerujesz ze lepiej uciac babci rękę z lewej? Niestety babcia miała garba i zawsze w ziemie patrzyla. Wydaje mi się, że nie kazdy portret polega na tym aby portretowany gapil sie w obiektyw.
Jasne, że nie ma się gapić w obiektyw, nie zasugerowałem tego w żaden sposób.
Ok ok:) a co z tą górą sugerowałbyś?
Ja bym Ci doradziła zrobić babcię nieco bardziej od dołu. I dać trochę więcej przestrzeni nad głową. Ale i tak plus za analog. Większość jednak korzysta z PS, a Ty tu dajesz surówkę :)
ok...co do kolorystyki to: w związku z tym, że ogródek jest zieloniutki to babcia zrobiła się zielona...twarz i włosy, przecież siwe, zrobiły się przez to intensywnie zielone tło, nienaturalne... co do patrzenia w obiektyw...no niby nie trzeba sie gapić w obiektyw, ale skadruj to zdjęcie tak, zeby zostawic tylko twarz babci, jak juz pokazujesz "więcej" babci to może jednak lepiej by było gdyby podniosła wzrok.
I jeszcze jedno, jesli jeden człowiek mówi Ci, ze cos z oczami nie tak...to... hmmm...moze się mylić, ale jesli troje ludzi wspomina o oczach to może jednak cos należałoby z tym zrobić?:) he?:))
ułomność wypowiedzi pisanej spowodowała, iz pomyślałeś że się "fultam" ;)
nie miałam najmniejeszej intencji w tym, żeby się fultać...raczej chodziło mi o to, że babci, która ma X lat nie będę wołać, żeby pozowała do zdjęcia bo mnie jeszcze z kijem pogoni ;) fakt mogłabym troszkę inaczej skadrować:)
Bardzo lubię takie zdjęcia starszych osób. - Proszę o więcej! ;-)
Co do kolorystyki i cieni to... pozwoliłem sobie szybko poklikać tu i ówdzie w DPP: :oops:
bo późno wróciłam z warsztatów foto. a nie mogłam pozostawić rozmówców na forum samym sobie ;) w końcu jestem gospodarzem tego wątku ;) dodatkowo przejawiam objawy uzależnienia od internetu ;)
ewg Czy ty ostrzyłeś to zdjęcie? Wydaje mi się osobiście że trochę przeostrzyłeś:) Aczkolwiek kolor włosów babci rzeczywiście lepiej wygląda...tylko szkoda, że ta soczysta zieleń uciekła....ja tak bardzo lubię soczyste barwy:oops:
Lekko wyostrzyłem (30/500 - DPP) - możliwe, że przeostrzyłem... Co do nasycenia zmniejszyłem też nieznacznie (90/100). Sądzę, że to co nazywasz "soczystą zielenią" to jest dość grubo odbiegająca od warunków temperatura bieli, plus jakiś zafarb wynikający z procesu analogowego lub przekłamań JPEGa - nie wnikam. Po zasięgnięciu informacji o bieli z siwych włosów całość "się przywróciła" do normy z wyjątkiem przeciwnego zafarbu różowego na sweterku, który chyba nie był w rzeczywistości tego koloru? Stąd myślę że to jakieś nieregularne przekłamania, ale... nie chciało mi się tego maskować. :oops:
Sam bardzo lubię taką wysoką "analogową" temperaturę zdjęć jaką widać na przykład tutaj (to chyba zależne od filmu, prócz światła):
http://www.flickr.com/photos/library...7603671370361/
Jednak w Twoim przypadku jest już nienaturalnie zielono i to wszędzie a nie tylko na listkach, co daje już efekt wysoce "ahtystyczny". ;-)
Poprowadziłem też krzywą, która lekko podniosła cienie ujawniając cenne oczy. - Ot taka zabawa, żeby dużo nie pisać ale teraz i tak się ze mnie to wylało. :-D
Acha, no i trzeba brać poprawkę na dokładność naszych wyświetlaczy więc z wielką nieśmiałością podchodzę do takich subtelności i niczego nie przesądzam na siłę - proponuję.
Jeszcze jedno ACHA: kontast zwiększyłem, może to trochę wpływa na pozorną ostrość...