to bedzie nowy rodzaj Live View ;)
fakt, o tym nie pomyslalem :evil:
w takim razie trzeba bedzie zastosowac jedna z tych rewelacyjnych folii do ochrony ekraniku - nawet najmniejszy pyłek sie nie dostanie :mrgreen:
a jesli dziura bedzie odpowiednio duza, mozna z tylu robic zdjecia kompaktem - powstanie wtedy np. a630 ef 500 f4 IS L :mrgreen:
Z ciekawością wypatruję jakiejś konkretnej odpowiedzi. Bo, że od używania aparat się zużywa to wiem...
A wypatruję odpowiedzi, bo mam konkretny przykład: u siebie pod C2 mam ustawienie "dla astro": w uproszczeniu czas 30 s + LiveView. No i jak przestawię za dnia na to, to w pierwszej chwili jest oczywiście biały ekran. Zatem powstaje pytanie: szkodliwe to czy niespecjalnie?
Jeśli chodzi o fotografie słońca to raczej jest to problem temperatury - o ile dobrze to rozumiem - niż fotonów docierających do matrycy. Po prostu przegrzewa się biedactwo i to jest szkodliwe. Podobnie jak wkładanie aparatu do piekarnika (był niedawno wątek o robieniu zdjęć w saunie).
Skoro nalegasz...
Pomijając podawane wyżej sposoby nagłego zniszczenia matrycy za pomocą Słońca i przegrzania, to wszelkie inne przyczyny są raczej rzadko spotykane.
Każdy piksel matrycy CMOS-APS ma kondensator "ładowany" podczas ekspozycji światłem. Jeśli więc ekspozycja jest zbyt długa, to kondensator się po prostu naładuje do maksymalnej swojej pojemności i to wszystko.
Co do żywotności - CMOS-APS to taka świetlna pamięć RAM - i stąd czas życia w warunkach normalnych jest porównywalny z normalnymi pamięciami w komputerach, które zwykle szybciej starzeją się "moralnie" niż "fizycznie".
a uprzedzał mnie że jest złośliwy ;-)
:mrgreen:
btw
ludzie mają problemy - zazdroszczę
chociaż swoją drogą (żeby nie robić OT) to byłem ciekawy jaka jest odpowiedź; w sumie nigdy nie zastanawiałem się zeby robić zdjęcia słońcu w południe :mrgreen: ... ale widocznie każdy ma ten swój pierwszy raz
To tak troche jak z tym wkladaniem zarowki do buzi i sprawdzaniem czy da sie ja wyjac :)
Po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zamontować na migawce ogranicznik < 1/500s