Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego! Napisz do czego konkretnie jest Ci szkło potrzebne, będzie łatwiej doradzić, bo porównywanie tych dwóch to... sam powyżej chyba zauważyłeś:wink:
Wersja do druku
Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego! Napisz do czego konkretnie jest Ci szkło potrzebne, będzie łatwiej doradzić, bo porównywanie tych dwóch to... sam powyżej chyba zauważyłeś:wink:
To moze ja cos wtrace. Mam w sumie 35/2 wiec nie L ale mam porownanie do 24-70L i powiem tak - roznice niewielkie ale sa na korzysc 35/2 pod wzgledem ostrosci i braku winietowania. Natomiast 24-70L jest troche lepsza rogach - nie mydli, choc w sumie moja 35/2 jest jakas taka magiczna :P Kolory i plastyka z obu szkiel - w sumie takie same..
No wiec jesli kolego chciales porownac wersje 35L to mysle, ze juz masz odpowiedz na podstawie wersji nawet bez USM za niecale 1000zl :)
Jejku. Ciężko jest porównać coś czego się nie powinno porównywać.
Uniwersalność po stronie zooma. Jakość 35L
Jak mówisz jesteś początkującym fotografem i zapewne zebrałeś ok 4-5 tys i nie wiesz co kupić. Poczytałeś trochę forum i masz mętlik. 35L to legenda. Wiele się o niej pisze. Bla Bla Bla.... Prawda jest taka że kupując to szkło musisz wiedzieć do czego ci ono potrzebna.
Stałki są bardziej wymagające dla obsługującej je osoby. Zoom w nogach ale za to dostajemy niesamowity obraz.
Nikt Ci tu nic więcej nie doradzi. 24-70 też jest wspaniałym szkłem. Bardziej uniwersalnym.
Nawet ktoś napisał jest to ciemne szkło. W porównaniu do 35L tak. Ale żeby od razu bardzo ciemny... to przez 17-40 do matrycy nie dociera żaden promień światła.
Miłego czytania dalszej części i wyboru.
Osobiście stwierdzam, że jak sam piszesz jesteś "zielony" to szkoda by było wydawać aż tyle pieniędzy i starałbym się wycisnąć najwięcej ile się da ze szkieł o wiele tańszych, polecam 35 f/2 za około 900zł. Reszta pieniędzy to 85 1.8 i 50 1.4 i masz 3 szkła zapełniające zakres 24-70 a dające zdecydowanie więcej frajdy.
Miałem oba. Została 35-ka. I tyle w temacie
Mialem 24-70L, jutro kupuje 35L, 24L juz mam ;-)