Używałem z 380ex, 430ex, 540ez, sb600, sb800. Z 430ex i 540ez nie działały
Wersja do druku
Używałem z 380ex, 430ex, 540ez, sb600, sb800. Z 430ex i 540ez nie działały
gdzieś czytałem że trzeba pozaklejać styki do automatyki w lampie, tzn zostawić tylko ten na środku, reszte zakleić taśmą i powinno działać (ale głowy nie dam, nie sprawdzałem, czytałem to gdzieś w internecie że pomaga)
i tak sobie teraz jeszcze myśle, odbiornik z zestawu chińczyków ma gniazdo PC, jak by postawić lampę na kostce z takim gniazdem i połączyć kabelkiem z odbiornikiem? może wtedy by zadziałało z lampami z którymi nie chce działać?
U mnie zaklejanie styków nie pomagało
no ja właśnie odebrałem to cudo..
powiem szczerze że już straciłem do niego cierpliwość.. raz wyzwolił kilka błysków i nic więcej..
Próbowałem z Sunpakiem 220 który parę razy błysnął i koniec, 580 EX II nie udało mi się sprawdzić..
Wymieniłem baterie, kombinowałem tak i siak, ale nic, chyba jakiś feler..
Mutt, może ty masz jakieś "magiczne" sztuczki które uruchomią to?
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale na odbiorniku jest dioda.. która w ogóle nie mruga..
Jak podłączałes? przez stopkę, czy kabel?
Mi w 540ez pomogło zamocowanie gniazda PC, które podlutowałem bezpośrednio do środkowego i bocznego styku.
Przez stopkę, i na stopce właśnie przez chwilę działało.. na sunpaku który ma na stopce tylko jeden pin..
Spróbuj przez kabel. Ja miał trochę inny model, taki gdzie był tylko kabel i podłączałem to przez kostkę. Ostatnio widziałem kogoś, kto używał dokładnie takich wyzwalaczy jak z linku, ale podłączanych przez kabel - działało bez problemu
właśnie do tego doszedłem... podpiąłem nadajnik z odbiornikiem przez ten kabel który był w zestawie i działa.. ale kabel ma 10 cm, a przecież nie chodzi o wyzwalanie błysku kablem.
Jaki miałeś model?
Nie wiem czy dobrze myślę, ale przecież najmniejsze zwarcie styków w lampie powoduje wyzwolenie błysku.. i choć nadajnik podłączony kablem do odbiornika wyzwala błysk, może być to spowodowane niewielkim skokiem napięcia.. spowodowanym nadajnikiem.
Coś mi się wydaje że będę musiał to po prostu reklamować..
Chodziło mi o podłączenie odbiornika (nie nadajnika) z lampą:)