Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: 580EX II na kablu synchro wyzwalająca 430tkę

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 580EX II na kablu synchro wyzwalająca 430tkę

Potrzebuje wynieść studio w plener, a jako że tam ciężko z 220V, więc pomyślałem o takiej konfiguracji:

580tka podłączona do aparatu kablem synchro i w ustawiona w pełni manualnie (jestem zboczony, nie lubie TTL'a). w tej konfiguracji 580tka wyzwala zdalnie 430tke również ustawioną manualnie. Lampy zamocowane na statywach z parasolkami (odpowiednie uchwyty).

Pytania:

1. Gniazdo synchro w 580'tce jest typu in czy out (do wyzwalania 580tki czy wyzwalania przy jej pomocy innych lamp), a może in/out?
    2. Czy 580tka wyzwolona kablem synchro może być ustawiona tak, by wyzwalać zdalnie inne lampy?
    3. Czy jest coś, o czym nie pomyślałem, a co przeszkodzi w takiej konfiguracji.

Pozdrawiam i dziękuję za informację.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. Gniazdo synchro w 580exII to gniazdo PC czyli identyczne jak w aparacie(a nie jack jak w lampach studyjnych!)
    2. tak wystarczy ją ustawic na master
    3. 430 ex musi byc ustawiona na slave

Wszystko o takiej pracy jest w instrukcji 580exII - zasięg "widzenia się" lamp itp itd.(no może poza wyzwalaniem przez kabel synchro - bo Canon takich nie sprzedaje i wolałby żebys kupił st-e2 albo off shoe :-P) Skoro i tak nie chcesz używac TTLa to lepiej przez kabel bo taniej a automatyka Ci nie potrzebna ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale off shoe kosztuje 90 zl - zamiennik - testowalem mam i zdaje egzmin
    GG: 559899

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Niech lepiej ktoś zorientowany sprawdzi, czy 580EX podłaczona na kablu PC wyzwoli 430 ??
    Ja mam wątpliwości, czy mimo wszystko nie będzie jednak potrzebny kabel "off shoe" lub jego zamiennik?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Wszystko powinno działać. Ostatnio wyzwalałem radiowo 580ex ustawioną na master i M. 430ex na slave i błyskało bardzo ładnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie rzecz w tym, że nie chcę kupować off-shoe, bo jest mi zbędną... faktem, że jest tam gniazdo PC mnie zaskoczyliście, ale może wystarczy, że wykombinuję jakąś przejściówkę jack-"off shue" .

Tak czy owak utwierdziliście mniew przekonaniu, że to się da zrobić. Dzięki i pozdrawiam.

Dopiero zaczyna Awatar troznawski

Domyślnie

Może wyłamie się nieco z tematu, ale czy ktoś z was próbował zdalnie wyzwalać lampy czymś takim: http://www.allegro.pl/item325293616_..._studyjne.html
    ?
    Zwłaszcza 580EX II ?

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Używałem "chińczyków" ok 1,5 roku. Działają. Nie ze wszytskimi lampami, ale działają. Najbezpieczniej jest sprawdzić na własnej. Czasami gubią błyski, ale jak za takie pieniądze nic lepszego się nie dostanie

Dopiero zaczyna Awatar troznawski

Domyślnie

A z jakimi lampami używałeś? Bo alternatywa dosyć ciekawa 150 zl za sterownik z odbiornikiem + ok. 70 zl dodatkowe odbiorniki, wydają mi się ciekawe na początek.
    Jakieś ciekawe refleksje?

Bywalec

Domyślnie

a ja używam tego chińczyka od dwóch tygodni właśnie z 580EX II i sprawuje się całkiem ok

jedyne co mnie denerwuje to to że czasami sam z siebie wyzwala lampę

ale ogólnie rzadko gubi błysk, to znaczy nie wyzwala. Albo inaczej, nie zdarzyło mi się (jeszcze :P) żeby w momencie fajnego kadru nie błysnęło

moim zdaniem jak za te pieniądze to polecam, własnie zbieram na drugą lampę i kupuje drugi odbiornik

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów