masz racje, w tym przypadku testy na f2,8
Wersja do druku
Zauważyłem że fotki wykonywane osławionym Tamronem 17-50 2.8 xr są niedoświetlone przy foceniu na trybach automatycznych i półautomatach.W manualu muszę prześwietlać fotkę aby było dobrze.
Co może być tego przyczyną,czyżby źle współpracował z body?(zaznaczę że na Canonie 50 1.8 ) nie ma tego problemu).
u mnie dziala dobrze
u mnie tez raczej jest dobrze
Bakulik oki jak znajdę chwilę to tak właśnie zrobię.
Kurcze zrobiłem fotki w tych samych warunkach tym Tamronem i Canonem 50mm. W trybie av apart wybrał odpowiednio dla Canona czas 1/15-fotka doświetlona a dla Tamrona 1/25 fota niedoświetlona.Reszta parametrów identyczna.O co tutaj chodzi i czy można coś zrobić aby Tamron doswietlał fotki?
Sprawdziłem na swoim egzemplarzu - przy 50mm ekspozycja jest taka sama, jak z Canonem 1.4/50, a przy 28mm - taka sama, jak z Canonem 1.8/28 (wszystko podpinane pod 30D). Więc zapewne jest coś nie tak z Twoim obiektywem.
Spróbuj na początek przetrzeć styki obiektywu. Sprawdź też, jak się przymyka przysłona - w trybie Av wciśnij przycisk podglądu głębi ostrości i kręć kółkiem zmieniając przysłonę i jednocześnie obserwując obiektyw od przodu. Za każdym ruchem kółka powinna się nieco przymknąć/otworzyć (zależy w którą stronę zakręcisz). Naciskaj też i puszczaj przycisk podglądu GO i sprawdzaj, czy za każdym razem przysłona zamyka się tak samo. Sprawdź też, w miarę możliwości, Twoje obiektywy z innym aparatem oraz Twój aparat z innym Tamronem.
No i sprawdź, czy przypadkowo nie kręcisz kółkiem korekty ekspozycji. ;)
Kurcze powiem szczerze że wcześniej miałem innego Tamrona i też nie doświetlał fotek.
Rozmawiałem z pewnym fotoreporterem i ten człowiek powiedział że Tamron i Sigma pisze nieco na wyrost to 2.8. Jeśli tak jest to wszystko się zgadza obiektyw w rzeczywistości nie jest 2.8 a na aparat podaje ta wartość i co jest zbyt ciemny na nastawy dla obiektywów 2.8 i zdjęcia niedoświetlone. szkoda że tego nie wiedziałem bo kupiłbym cos innego bez zafałszowanej jasności ;-((.