Tego, czy akurat chiński górą to nie mogę autorytatywnie przesądzać. Oryginalnego nie mam. Na pewno taniej, bo jednak 65 zł a 150 zł to spora różnica.
Wersja do druku
No, ale z tego co rozumiem, to właśnie jest jedna z funkcji tego dyfuzora, światło idzie z różnych kierunków, po odbiciu od ścian, sufitu.
Sam na zewnątrz nie próbowałem, ale w dużych pomieszczeniach, gdzie po odbiciu od ściany moc mojej lampy była za słaba, ten LS bardzo pomagał.
Lampy na wprost, ani odbijania od sufitu nie trawię. Preferuję odbicie od ściany, ale z wybranego przeze mnie kierunku. Jak się nie da, bo akurat w tym kierunku nie ma ściany, albo jest za daleko to zakładam LS. Takie trochę ratowanie sytuacji, zamiast z jednego złego kierunku światło idzie z wielu. Często udawało mi się uratować ujęcie właśnie dzięki LS.
Z tego co widzę, to jednak wersja przezroczysta (ja mam cloud) daje wyraźnie ostrzejsze światło widać to szczególnie na tych zdjęciach Kolaja robionych z najbliższej odległości (zwłaszcza drugie i czwarte zdjęcie). Nie porównywałem bezpośrednio, ale zdaje mi się, że dobrze, że kupiłem Cloud.
temat nie jest łatwy..
Gary i chińszczyzna również świeci dookoła i to jest problem w dużych pomieszczeniach gdzie trzeba coś szybko zrobić i kilka ujęć,trzeba mieć baaaardzo mocne akumulatory, w sobotę mialem go ze sobą na slubie ale w kościele balem się go wyciągnąć :-)
podczas przyjęcia goście pytali mnie co to takiego?
mówiłem że to zamiast kieliszka.. no i wiele nie brakowalo abym chodzil z pelnym słoikiem gorzałki:-)
natomiast Garym dużo zdjęć zrobiłem młodym w pałacu i tu już mogę powiedzieć że się sprawdził.
mówiłem że to zamiast kieliszka.. no i wiele nie brakowalo abym chodzil z pelnym słoikiem gorzałki:-)
Dobre:grin:
Szkoda że się nie skusiłeś na Lightsphere w kościele, jestem bardzo ciekaw jak by się sprawdził właśnie w świątyni.
Jeśli ktoś korzystał z tego lub będzie korzystał w kościele to proszę o podzielenie się wrażeniami.
hmm no właśnie zastanawiam sie nad wersją czy nie lepiej kupić wersje przezroczystą co da nam więcej światła np: w kościele a w razie potrzeby zmiękczać wkładając do środka np: kawałek pólprzezroczystej kalki technicznej.
Pozdrawiam
w dużych pomieszczeniach jak do tej pory zauważylem może mieć problem, jest zbyt duża strata światla do tyłu (mogli to inaczej skonstruować) próbowałem juz tył zakleić..:-),
ksiądz nie zezwalał na błyskanie:-)
Też się zastanawiałem nad problemem straty światła tego dyfuzora z powodu świecenia na około.... myślałem o wsadzeniu czegoś na tył aby więcej światła szło do przodu, widzę że także wpadłeś na taki pomysł, powiedz jakie są tego efekty ?
Czyli zostały ci stałki na niskich przysłonach, z tego co widzę w stopce to pewnie 50-tka była często w użyciu ? a może kościół był jasny ?
Z niecierpliwością czekam na efekty, chyba nie tylko ja ;)
Pzdr