Nie no , muszę powiedzieć, że to 50 FD naprawdę dobrze sobie radzi ! Ba nawet bardzo dobrze. Możesz zrobić jeszcze jakieś zdjęcia na pełnym otworze z bokeh ? Dzięki za ostatnie.
Wersja do druku
Nie no , muszę powiedzieć, że to 50 FD naprawdę dobrze sobie radzi ! Ba nawet bardzo dobrze. Możesz zrobić jeszcze jakieś zdjęcia na pełnym otworze z bokeh ? Dzięki za ostatnie.
No, więc tak. Jako, że dziś mam w pracy dwunastogodzinny dyżur, to mam czas przy niedzieli troszkę się pobawić. I w trakcie owej zabawy doszedłem do pewnego spostrzeżenia. Mianowicie ta moja pięćdziesiątka poprzez adapter EF/FD, na przysłonach 1,4 do 2,0 robi taką dziwną poświatę i nie mogę ustawić dobrze ostrości mimo, że dandelion takową sygnalizuje. Dopiero od przysłony 2,8 jest wszystko jak najbardziej OK! Teraz tak sobie myślę, że po co mi w takim razie taki obiektyw z taką dziurą, skoro wystarczyłby ze światłem od 2,8. A może należałoby pomieszać coś w ustawieniach aparatu. Ale to jak dla mnie, jest jeszcze zbyt skomplikowane. Chyba, że ktoś mnie poprowadzi za rączkę.
Adapter do kitu...
Sam miałem okazję przetestować EF>FD z soczewką na FD 50/1,4.
Spojrzałem w wizjer... następną czynnością było sprawdzenie, czy ktoś wysmarował obiektyw wazeliną... niestety nie.
Jeśli chcesz używać optyki FD, to o wiele lepiej kupić jakiś dobry korpus Canona FD.
Dokładnie !
Ale biorąc pod uwagę ceny niektórych szkieł FD i ich jakość to rzeczywiście kusi !
Rzeczywiście, kupiłem drugi adapter i te problemy, wydaje mi się, że nie istnieją. Żeby jeszcze dokładnie to sprawdzić, poczekam na słoneczną pogodę. Ale już teraz widzę dużą różnicę. Na przysłonie 1,4 nie ma już takich problemów. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK. Jak zrobię próbki, to się nimi z Wami podzielę.
Przysłona 1,4
Też przysłona 1,4.
I wydaje się, że na drugim adapterze jest dużo lepiej.
A teraz Tokinka z ręki przez szybę okna:
Fotki robiłem dziś w pracy, bo w inny dzień brakuje mi narazie czasu.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, mogę ten zestaw (Tokina 500/8, Canon FD 50/1,4 oraz adapter) sprzedać. Będę miał dostęp do dobrych obiektywów M42.