Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Canon FD 50/1,4. (problem)

Coś już napisał Awatar sp4xkp
    Miasto
    Augustów

Domyślnie Canon FD 50/1,4. (problem)

Witam.

Kupiłem dziś takowy obiektyw do 30D. Wziąłem go w ciemno, ponieważ adapter EOS/FD dopiero do mnie przyjdzie i nie miałem okazji go sprawdzić na miejscu. A mój problem polega na tym, że nie umiem otworzyć na maxa przysłony. Kręcę pierścieniem i nic się nie dzieje. Wciskam wszystkie przyciski-guziczki i dalej nie mogę jej otworzyć. Czy to jest wada, czy będzie można ją otworzyć dopiero po podpięciu do adaptera. Nigdy wcześniej nie używałem systemu FD i stąd moje pytanie. Obiektyw jest taki sam jak ten:

http://www.allegro.pl/item297506488_..._rarytas_.html

I tu na zdjęciu jest pełny otwór, a u mnie nie.

Pozdrawiam.
    Canon EOS 30D / Sigma 2,8-4,5/24-135 / Sigma 4,5-5,6/135-400.

Domyślnie

Żeby w tym obiektywie, niezapiętym do body działał pierścień przysłony, trzeba go oszukać i odpowiednio (nie pamiętam już jak, szczerze mówiąc) przekręcić coś tam przy mocowaniu, tak, jakbyś zapinał obiektyw do body.

Miasto
    Augustów

Domyślnie

O`key. Dziękuję. W takim razie poczekam na adapter i wtedy spokojnie go sobie sprawdzę.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli to wersja NEW FD to musisz zrobić to następująco.

Patrząc na bagnet mocowania zlokalizuj dwie mała zapadki - musisz je wcisnąć jednocześnie i następnie przekręcić bagnet mocowawia do oporu aż kliknie. Będziesz mógł się wtedy "bawić" przyslona na sucho.

Jeśli to starsza wersja z srebnym bagnetem, to patrąć na niego zlokalizuj małą zapdkę przy samym rancie - dokładnie w miejsciu kropki. Wciśnij i automatycznie pierścień bagnetowy powinien sie lekko przekręcić.

Dalej tak samo jak w wersji New Fd -

Grubsza wystająca dzwignia służy do przymykania przysłony, ta mniejsza od dużym skoku to ustawienia odpowiedniego jej przymknięcia.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ok juz zauważłem - masz starszą wersje . od tyłu zlokalijuz małą okrągłą zapadkę. Wciśnij i przekręć bagnet mocowania do oporu. ....
    Ostatnio edytowane przez oxeno ; 24-01-2008 o 15:53 Powód: Automerged Doublepost
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Dziękuję ślicznie. To takie proste, że aż wstyd. Wszystko działa płynnie z lekkim oporem. Razem z tym Canonem kupiłem jeszcze Tokinę 500/8 w stanie sklepowym. Jestem ciekaw do czego może mi się przydac. Mam cichą nadzieję, że może po dokupieniu jakiegoś telekonwertera, uda się ustrzelic chociaż najbliższą Czarną Dziurę .

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ciesze się, że mogłem w jakimś stopniu pomóc. Jak już będziesz miał przejściówkę z FD na EF zapodaj jakieś zdjęcia Interesuje mnie jakość optyki FD w połączeniu z przejściówką i dobrą matrycą.

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Miasto
    Augustów

Domyślnie

No, niestety, dziś listonosz nie zapukał do drzwi i adapterka jeszcze nie mam. Ale jak tylko go dostanę, to napewno zacznę testowac i coś wrzucę tu na forum.

Pozdrawiam.

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Oto kilka fotek:

Tokina 500/8 z wolnej ręki (nie mam statywu). Odległość od komina ok. 400m. Zwiększyłem ISO żeby skrócić czas naświetlania.

Canon FD 50/1,4

Canon FD 50/1,4 Nie wiem dlaczego tak wyszło, może przez temperaturę na zawnątrz. Z zimnego do ciepłego i z powrotem.

Ten sam obiekt w kilka godzin później.

Na razie testuję, ale do Tokiny muszę dokupić statyw, bo nic z tego nie wyjdzie.
    Ostatnio edytowane przez sp4xkp ; 03-02-2008 o 12:51

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

To jest komin MPEC ? Skąd go fociłeś ? Ta 50-tka całkiem miła dla oka. Dzisiaj z Chicago startuje mój Canon 28 f/1,8. Musimy się w końcu umówić na wspólne focenie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cześć Marku.

Tak, to jest komin MPEC-u. Złapałem go z ul. Jarzębinowej. Z tymi 400 metrami, to chyba przesadziłem. Ale ok 300 metrów, to pewnie będzie. Trudno to na oko stwierdzić. Na wspólne focenie należałoby się w końcu wybrać. Muszę tylko kupić jakiś w miarę stabilny statyw, bo tą pięćsetką ciężko jest cokolwiek ustrzelić (bez wstrzymywania oddechu i opierania się o słup).

A to jest Tokina:

Ostatnio edytowane przez sp4xkp ; 03-02-2008 o 15:29

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów