Zabol - bezwględnie i obiektywnie rzecz ujmując 40D szumi więcej niż starsze 20D/30D Canona. Szczegóły znajdziesz na tym forum, dpreview oraz optyczne.pl.
Natomiast czy to ma znaczenie to indywidualna sprawa fotografa.
Wersja do druku
Zabol - bezwględnie i obiektywnie rzecz ujmując 40D szumi więcej niż starsze 20D/30D Canona. Szczegóły znajdziesz na tym forum, dpreview oraz optyczne.pl.
Natomiast czy to ma znaczenie to indywidualna sprawa fotografa.
Przecie mark jest lepszy pod każdym względem. Zresztą - weź do łapy jeden i drugi i zobacz przez wizjer. I sprawa się wyjaśni :)
Cytat z optyczne.pl:
Jakość RAW-ów prezentuje się jednak dobrze nawet przy 1600 ISO. Pomimo drobnego szumu ilość szczegółów nie spada drastycznie. Porównanie szumów 40D do EOS-a 20D/30D pokazuje w gruncie rzeczy brak różnic. Niewielką przewagę starszych modeli widać tylko przy najwyższej wartości ISO, choć wizualnie, z powodu dość wysokiego szumu w obu przypadkach, trudno ją dostrzec. W tym momencie można w pewnym sensie pochwalić nową konstrukcję 40D, bo pomimo zwiększenia ilości pikseli udało się utrzymać dobrą jakość zdjęć, bez zwiększenia zaszumienia.
Chodzi głównie o ptactwo i w sezonie makro. Portret aż tak ważny nie jest i jakość 20D mi tu w zupełności wystarcza. Jak coś poważniejszego wchodzi analog.
Dla mnie sprawa już jest jasna :-) Zbieram na II
Czyli jednak obiektywnie i bezwględnie 40D szumi bardziej ;)
podpowiedź - czy zmierzone np. iso 3200 w 20/30D = iso 3200 w 40D?
Nie. Ze wszystkimi tego konsekwencjami.
dlatego odeslalem do kilku źródeł, nie do jednego :)
Powtarzam jeszcze - "Natomiast czy to ma znaczenie to indywidualna sprawa fotografa."
Jak ja Ciebie rozumiem :)
Mnie III męczy :)
Ocenzurowano ----- ;)
Mark II na pewno dużo lepszy ale wziął bym 40D tylko dlatego że nie kupił bym nigdy używanego body.
w takiej samej sytuacji wybrałem 40D
Kosmo, jeśli robisz ptaki to sugeruję 40D.
Stałem przed podobnym wyborem, alternatywą był 1DMk3.
Z wielu względów wybrałem 40D i jestem zadowolony, Mk2 tym bardziej bym nie wybrał.
Jeśli chcesz wiedzieć jakie to względy mogę ci napisać na PM, publicznie mi się nie chce bo znowu znajdzie się stu fachowców teoretyków którzy mnie obwołają upośledzonym fanatykiem czy coś w tym stylu.
p.s> dazz byłeś pierwszy :)
To może "zwalić" na Juzę: http://www.juzaphoto.com/eng/article...40d_review.htm, przedostatni paragraf (A Comparison: why I prefer the 40D to 1D2n) :)