Ale w zasadzie to potwierdzasz moją opinię. 400D ma AF z 30D i jest o tyle właśnie ciekawsze od 350D, 300D... :)
Wersja do druku
nie ma edycji?????? korekta oczywiście chodziło mi że dał bym się przekonać z 40d na 400d, fotki z obu widziałem różnica nie aż tak duża, szybkość aparatu niestety tak, ale coś za coś cena też nie jest ta sama. wojkij posprawdzałem na skąpcu i ceny wychodzi że ciut inne, w górę niestety. Podaj namiary na ten Twój sklep, proszę.
A Ty wiesz w ogole co tak naprawde chcesz kupić ? I po co przede wszystkim ? Mam na mysli, do czego bedziesz tego sprzętu używał i ile masz siana na przeznaczenie. Bo od tego trzeba zacząć wybór aparatu i szkieł, żeby nie "zwarjować".
Co do cen. Skąpiec nie pokazuje np. tip-ów z allegro, którzy mają zwykle ceny niższe o te dwie, trzy czy cztery stówki niż sklepy online. Moja rada---> wbijaj na allegro i szukaj.
Jeżeli masz siano na 40D plus jakiś rozsądny obiektyw-sądzę, że 17-85 IS będzie ok na początek jak nie wiesz co chcesz konretnie fotografować + 70-300. Będzie to taki budżetowy zestaw.
Porada dnia:
Cytaj tylko testy amerykańskie. Tam ludzie wiedzą z czego są niezadowoleni i oceń czy ciebie to w ogóle dotyczy. Odsetek niezadowolonych w USA będzie znacznie niższy niż w Polsce.
W polskich opiniach oceń z kolei czy oceniający jest w ogóle z czegoś zadowolony i czy prezentuje ślady merytorycznych uwag. Inaczej naczytasz się uwag w stylu " ten obiektyw jest do bani , jak Canon mógł coś takiego wypuścić". Poza tym procent umiejących korzystać z autofokusa w Polsce jest chyba najniższy na świecie co kończy się negatywną opinią o obiektywie.
Idac takim tokiem to i 40D mozna wyrwac za o wiele mniej niz w sklepach w PL, i to nawet za niewiele wiecej niz 30D w PL. Nie rozumiem nigdy tych sporow ze lepiej slaba puszke kupic niz lepsza. Kupic nalezy taka na jaka Cie stac!
Dokładnie, jeśli masz kasę na 40d to IMO się nie zastanawiaj, bo za jakiś czas jak będziesz przechodził z 400d na xxd będziesz sobie, podobnie jak ja, pluł w brodę, że od razu nie kupiłeś 40d.
Co do szkieł, o 17-85 się nie wypowiem, bo nie mam, ale 70-300is mam i polecam. Zastąpił on u mnie 70-200/4, miałem przez jakiś czas obydwa. eLka jest ostrzejsza, lepiej wykonana i nie kręci mordą, ale nie jest wcale dużo ostrzejsza a dodatkowe 100mm i przede wszystkim IS dają 70-300 IMO ogromną przewagę jeśli chodzi o wygodę użytkowania. O fajansiarskim kolorze L nawet nie wspominam;)
Z całym szacunkiem, ale za takie porady dnia to ja dziękuję...
Tak, odsetek niezadowolonych będzie mniejszy, bo więcej "Amerykanów" posiada obiektyw za 5.000zł niż Polaków. I więcej z Nich będzie z niego zadowolonych, bo więcej z Nich nie będzie miało pojęcia z czym w zasadzie mają do czynienia.
Niestety odsetek osób w Stanach potrafiących samodzielnie rozwiązać krzyżówkę też będzie "nieco" niższy...
Jest to kraj dużych możliwości, ale niestety też i kraj "brainless people". Nie twierdzę, że Polacy to elita intelektualna, ale niestety warunki geopolityczne zmuszają nas (w znacznej części)do większego wysiłku umysłowego.
Niestety pracuję na z Amerykanami i nie rzucam takich opinii na wiatr.
Za lempl - jeśli masz kasę to weź dwucyfrową puszkę. A obiektywy - to oczywiście jak już milion razy tu było wałkowane - zależy do czego je potrzebujesz. Dobierz dominującą ogniskową, a potem czytaj czytaj, szukaj co w tym zakresie jest dostępne i co wybrać. Można tu zwariować... :-)
Ja na przykład nie potrzebuję 300mm, ale IS byłoby fajnie mieć. Byłem dziś na spacerze z aparatem około południa i f4 niestety czasami trochę było za ciemne.
Gringo997 no tak ale bym miał gwarancję na w Polsce a jak kupię ze stanów to jak będzie? Bo obawiam sie że bez gwarancji, a w zasadzie puszkę można wymienić(teoretycznie)