Akumulatory? A ile maja pojemnosci?ale rzeczywiscie a nie napis.Zasilałes nowym kompletem baterii?
Wersja do druku
Zasilałem dwoma komletami, jedne 2350mAh, drugie 2500mAh, kupione w sklepie, troche uzywalem, ale ladowane byly max 10 razy. Jutro kupie baterie infolithium Energizer'a i moze tak sprawdze, tylko, ze na bateriach to bankructwo:twisted: . A co do tego pikania? tak powinno byc?
Pikaniem sie nie przejmuj to normalne. W srodku jest kondensator ktory musi sie ladowac zeby w kazdej chwili moc uderzyc pelna moca.
to ja robisz kilka zdjec i kilka dni przerwy to nie wylaczasz lampy??? akumulatorki same sie wczerpuje jesli sa w lampei i po kilku dniach nawet swirzo naladowane sie same rozladuja.
tak, lampy tak pikaja :D wiec nie masz sie co martwic;)
Oczywiście że pobiera, jak z resztą każde urządzenie w stanie czuwania. To że wyświetlacz lampy gaśnie nie oznacza że jest wyłączona. Przechodzi tylko w stan czuwania. Gdyby wyłączała się do końca "tak jak przełącznikiem" to nie mogłaby się wzbudzić po naciśnięciu spustu migawki w aparacie. Ona cały czas jest zasilana by móc kontrolować czy aparat nie jest w użyciu. Zresztą w istrukcji obsługi jest napisane, że nawet jeśli wyłączych lampę przełącznikiem to niektóre układy są nadal zasilane (np. pamięć ustawień CnF) i producent zaleca wyjmowanie baterii jeśli lampa nie będzie użytkowana dłuższy czas. Więc tym bardziej będzie zuzywać baterie, jeśli przełączy się tylko w stan czuwania.
Mam jeszcze jedno pytanie do mojego wątku:
Jaką wybrać automatykę błysku E-TTL II: Evaluative czy Average?
Który pomiar jest lepszy? Który lepiej używać?
hej, też się z twoimi wątpliwościami kiedyś męczyłem i wtedy pomógł mi kolega Pirx :) mały "przedruk" jego wypowiedzi:
odnoście ekspozycji :
To pierwsze, to pomiar światła zastanego i ustalenie prawidłowej ekspozycji dla światła ZASTANEGO - dlatego fotografując z lampą w ciemnych pomieszczeniach, gdzie używasz lampy jako głównego źródła światła, po prostu zapominasz o tym pomiarze.
Nieważne, że drabinka pokazuje Ci niedoświetlenie.
Nie ma też co gadać o korekcie ekspozycji - jest zbyteczna w tym wypadku.
Po prostu ustawiasz na "M", dajesz taką przysłonę, jaką chcesz mieć głębię ostrości, czas taki, żeby uniknąć poruszenia, a za prawidłowe naświetlenie (przynajmniej pierwszego planu) odpowiada lampa i E-TTL.
Po to właśnie używasz lampy, żeby doświetlić to, czego nie da się naświetlić światłem zastanym z użyciem rozsądnie krótkiego czasu naświetlania.
Tu dochodzimy do pomiaru ekspozycji z błyskiem.
Ten pomiar nie służy do ustalenia prawidłowej przysłony i czasu naświetlania, tylko siły błysku koniecznej do prawidłowego naświetlenia sceny, przy z góry ustalonych przez fotografującego czasie i przysłonie. Jest przeprowadzany tuż przed otwarciem migawki, na podstawie emitowanego przez lampę przedbłysku. Po prostu, lampa wysyła przedbłysk o stałej, raczej niewielkiej sile, a wbudowany w aparat światłomierz mierzy natężenie światła odbitego od fotografowanej sceny. Na podstawie tego pomiaru, E-TTL oblicza siłę błysku konieczną do prawidłowego doświetlenia sceny i w momencie otwarcia migawki każe lampie błysnąć z obliczoną siłą.
Do tego pomiaru także można wprowadzić korektę. Jest to korekta ekspozycji z błyskiem (FEC). Nie powoduje ona w żadnym wypadku zmiany czasu i przysłony, a jedynie siły błysku obliczonej przez E-TTL.
Co się tyczy ustawienia ISO. No cóż, jeśli lampie wystarcza mocy, to wystarczy ISO 100 (wyższych nie lubię na moim 10D ). Jeśli lampa nie daje rady, bo odległości od fotografowanych obiektów są za duże, wtedy trzeba zwiększyć ISO.
Zupełnie inaczej sprawy się mają, gdy chcesz użyć lampy do tzw. dopełnienia fleszowego.
To oznacza, że chcesz zmieszać światło zastane ze światłem błyskowym.
Wtedy zwykle używa się Av do ustawienia ekspozycji dla światła zastanego, a zadaniem lampy jest doświetlenie planów znajdujących się w cieniu - zwykle w takich wypadkach - kontrowego, głównego źródła światła.
Zazwyczaj konieczna jest wówczas ujemna korekta ekspozycji z błyskiem tak, żeby flesz nie zdominował światła zastanego.
Zresztą to, w jakich proporcjach chcesz zmieszać światło zastane ze światłem błyskowym zależy wyłącznie od Ciebie - masz do tego odpowiednie narzędzia : korekta ekspozycji (EC) i korekta ekspozycji z błyskiem (FEC).
cały watek :
http://canon-board.info/showthread.php?t=27943&page=2
Bardzo dziękuję za odpowiedz :)
Ostatnie pytanie. Może trochę głupie, ale muszę je zadać.
Odbłyśnik wycięty z kartonu i przypięty do lampy gumką-recepturką ma być przyczepiony od spodu lampy czy od góry lampy?